Bewoners overhandigen 836 handtekeningen petitie “Geen woningbouw Beneden Oostdijk 50” aan wethouder van Leenen

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Beneden Oostdijk 50 - Foto PR

Oud-Beijerland – De bewoners van  wijk Even Buiten en mede-initiatiefnemers van de petitie overhandigde vandaag een petitie die  is 836 keer ondertekend. De bewoners en mede-initiatiefnemers van de petitie pleiten ervoor om de locatie aan de Beneden Oostdijk 50 onbebouwd te laten en als groen in te richten in goede harmonie met een zorgboerderij.

Heel veel bewoners en gebruikers van de wandelroute, hebben met verbazing en met grote schrik kennisgenomen van het voornemen van bebouwing van het weiland gelegen naast de monumentale boerderij Even Buiten. En het gaat ons niet eens om het aantal woningen, maar om het feit dat het voornemen tot bebouwing bestaat. 

De roep om woningbouw is duidelijk, en die begrijpen wij ook. Door keuzes in het verleden is de gemeente Hoeksche Waard niet of nauwelijks in het bezit van grond in Oud-Beijerland. Het huidige beleid, visie, voor zover ons bekend, is om te streven naar het verdichten van bestaande dorpskernen en op dorpsranden grotere uitbreidingen te realiseren om op die manier de ontwikkelingen in het buitengebied te beperken. Door het ontbreken van actief grondbeleid is de gemeente dus hoofdzakelijk afhankelijk van investeerders en/of projectontwikkelaars. 

Voor de bewoners is er een groot verschil tussen herontwikkeling van bestaande locaties en ontwikkeling van nieuwe locaties. Voorbeelden van herontwikkeling in de buurt van de boerderij Even Buiten zijn het voormalige Tuinwereld, de Amo-garage aan de Beneden Oostdijk, de garage van Duifhuizen en ook het voormalige winkelpand van Lidl. Stuk voor stuk locaties, die al bebouwd zijn of waren en waar nu een andere invulling aan gegeven is of gaat worden door middel van sloop en nieuwbouw.

In het geval van het weiland naast de boerderij Even Buiten ligt dat compleet anders. Dit weiland, gelegen naast het natuurgebied De Boezem, heeft veel waardes: historisch, cultureel, landschappelijk, biodiversiteit, te veel om op te noemen.

Het weiland maakt voor veel bewoners en recreanten onderdeel uit van zowel de groene als blauwe dooradering van Oud-Beijerland en ook van De Boezem, waar veel wandelaars genieten van de groene leefomgeving in Oud-Beijerland. Veel bewoners, vaak gezinnen, genieten doordeweeks en zeker ook in het weekend van dit unieke stuk groen in Oud-Beijerland. Het uitzicht vanaf de Boezem op de boerderij Even Buiten en het naastgelegen weiland is dan ook geweldig. En juist dit gebied lijkt ons niet geschikt om te bebouwen. Het gaat hier niet om herontwikkeling, maar om ontwikkeling.

Bij de gemeente Hoeksche Waard als partner van het Deltaplan Biodiversiteit zou het behouden van de huidige situatie hoog op de agenda moeten staan. Wij vragen de gemeente Hoeksche Waard, de Burgemeester, de Wethouders, de raadsleden en de ambtenaren te luisteren naar de roep van 836 bewoners en belanghebbenden, want zoveel mensen hebben digitaal of fysiek hun handtekening onder de petitie gezet. Een petitie om geen ontwikkeling mogelijk te maken op het weiland naast de boerderij Even Buiten, maar ook om de uitbreiding van de bestaande bouw te voorkomen. 

Het gaat hier om luisteren naar inwoners, belangenafweging en het nemen van beslissingen. Om de gemeente te helpen bij het maken van juiste afwegingen en het nemen van de juiste beslissing overhandigen de bewoners en initiatiefnemers van de petitie vanmorgen de 836 handtekeningen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren