Zuid-Beijerland – De geschiedenis van de Ambachtsheerlijkheid van Zuid Beijerland, vroeger ook wel Ambachtsheerlijkheid van den Hitsert genoemd, gaat ver terug. Wel tot in de 14e eeuw bestaan er archiefstukken over deze instelling naar oud – vaderlands – recht.
Vanaf de Zuidzijdsedijk in het Noorden tot aan het Haringvliet in het Zuiden werd eeuwenlang grond ingepolderd. De ingepolderde gorzen werden verkocht. Ambachtsheren werden daarom ook wel gorsheren genoemd. Het eigendom van de dijken bleef bij de Ambachtsheerlijkheid, de nazaten en opvolgers van degenen aan wie de Rooms-Koning van het Bourgondische rijk de platen en gorzen in het Haringvliet had geschonken of verkocht. Niet alleen de grond en het water, maar ook de lagere rechtspraak. Dat bleef tot de Napoleontische tijd zo.
De bedoeling was, de Oosterse en Westerse laagjes, waarin de Hitserse kade ligt ook in te polderen Maar na het leggen van een zomerkade in de 18e eeuw heeft men hiervan afgezien. Leuk is het om te weten dat de verkaveling van de Oosterse en Westerse laagjes na 1700 bijna ongewijzigd is gebleven. Het is daarmee een van de meest oorspronkelijke stukjes van de Hoeksche Waard.
Rond 1960 wilde de Rijksoverheid een tweede Nationale luchthaven aanleggen op Tiengemeten en aan de Zuid-Beijerlands kant zou dan een grote uitbreiding van de Rotterdamse Haven komen. Door de afsluiting van het Haringvliet en de opkomende belangstelling voor natuur en recreatie ging dat niet door.
Tussen Gors en Ambachtsheerlijkheid van Zuid Beijerland en de gemeente Zuid Beijerland werd zo’n 40 jaar geleden een erfpachtovereenkomst afgesloten. Er waren géén voorzieningen maar de buurtbewoners konden er wel recreëren.
Zo’n 10 jaar geleden wilde de gemeente Korendijk het gebied een ‘upgrade’ geven.Door de Gors en Ambachtsheerlijkheid werd veel tijd en geld besteed aan het onderzoeken en financierbaar maken van de mogelijkheden. Door gebrek aan belangstelling bij de Provincie Zuid-Holland, die het gebied tientallen jaren beschouwde als een koe die je wel mocht melken maar geen eten hoefde te geven en bewoners die vreesden dat ‘hun’ strandje en recreatie weide zou worden afgenomen sloeg de aanvankelijk positief ontvangen plannen om in een situatie waarbij alle partijen de hakken in het zand zetten. En nu heeft de gemeenteraad van de gemeente Hoeksche Waard “ja” gezegd tegen een prima oplossing: De Gors en Ambachtsheerlijkheid van Zuid Beijerland verkoop de Hitserse Kade aan de gemeente Hoeksche Waard.
Gecommitteerde (bestuurder) van de Gors en Ambachtsheerlijkheid, Hans Flieringa:“Wij beheren landbouw- natuur- grond en wateren. Dat doen we met het doel om de Gors en Ambachtsheerlijkheid in stand te houden. Daarbij kijken we ook nadrukkelijk naar sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. Vanuit dat oogpunt hebben wij de Oosterse en Westerse laagjes enkele jaren geleden in erfpacht uitgegeven aan Natuurmonumenten. Het was daarom heel vervelend dat uitgerekend wij in ‘sociale’ en andere media als een soort maatschappelijke uitbuiters werden afgeschilderd.
Ik wil een groot compliment maken aan Willy Spaan, Martijn Trouwborst en Alie Plas van de werkgroep Hitserse Kade. Met name Willy heeft, ook richting Rentmeester Jaap Verhagen steeds aangegeven begrip te hebben voor de situatie waarin de Gors en Ambachtsheerlijkheid werd gemanoeuvreerd door het beleid van hogere overheden. Maar het grootste compliment is voor wethouder Paul Boogaard, die er voor heeft gezorgd dat een ogenschijnlijk onoplosbaar dossier wordt afgewikkeld op een manier waarmee iedereen kan instemmen”.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.