Horecaondernemers in de Hoeksche Waard actief tegen voedselverspilling

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Ad Verhagen Coördinator Facilitaire Dienst van Alerimus in gesprek met gedeputeerde Meindert Stolk en wethouder (economische zaken) Paul Boogaard - Foto Casper Digital

Voedselverspilling. Niemand is er voor, maar hoe voorkomen we nu dat eten wordt weggegooid? Wethouder (economische zaken) Paul Boogaard en gedeputeerde Meindert Stolk kregen letterlijk een kijkje in de keuken. Vier horecaondernemers vertelden hoe zij voedselverspilling tegengaan. Zij krijgen tips van Greendish, de organisatie die hierin is gespecialiseerd. Gemeente Hoeksche Waard heeft in samenwerking met provincie Zuid-Holland organisatie Greendish gevraagd om het traject te begeleiden.

Ander management

In zorginstelling Alerimus lieten de horecaondernemers de bestuurders zien hoe ze nieuwe inzichten hebben gekregen, maar vooral ook hoe ze kosten besparen en nog steeds heerlijke gerechten maken. Door het snijafval te wegen wordt gemeten hoeveel er dagelijks wordt weggegooid van het product. Het is dan de kunst om te het snijafval tot een minimum te beperken. Ondernemers merken dat het dan vaak ook anders kan. De restauranthouders hebben ook bijgehouden hoeveel er niet gebruikt wordt omdat het over de datum is. Anders inkopen zorgt er voor dat dit proces beter verloopt. Dit wordt ook wel koelkastmanagement genoemd. Restaurant De Batterij (Strijensas), Restaurant De Eendrachtshoeve (Zuid-Beijerland), Zorginstelling Buitensluis (Numansdorp) en Kookstudio Hoeksche Waard zijn actief met het onderwerp aan de slag gegaan.

Zinvolle zuinigheid

Waarom is letten op voedselverspilling eigenlijk belangrijk? In totaal wordt er een derde van het voedsel verspild in Nederland. Bij de productie begint dat al en in de horeca en bij de consument gebeurt dat ook. “We zijn bij de gemeente al langer bezig met verduurzaming en circulaire economie, zegt wethouder Boogaard. “Niet meer gebruiken dan nodig is een grondprincipe bij circulaire economie. Zorgen dat je geen voedsel onnodig weggooit, is dan zuinigheid om trots op te zijn.”

 “Bij de provincie zetten we ons vooral in om naar het begin van die keten te kijken”, zegt Meindert Stolk gedeputeerde circulaire economie. “We richten ons vooral op de tuinbouwsector die prachtige producten telen, maar die je vaak wel met zorg moet bewaren en vervoeren. Samen met hen zoeken we naar manieren om dat zo te doen dat er minder verlies optreedt. Zo doen we allemaal waar we goed in zijn, provincie, gemeente, voedselproducenten en met dit traject ook de horeca.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren