GOZ begint flitsend aan na-competitie

11 Min Read
Afgelopen zaterdag rond 16.30 uur werd pas bekend welke tegenstander GOZ zou gaan treffen voor de 1ste wedstrijd van deze na-competitie. Het werd dus Rockanje (en niet zoals gedacht: Stellendam).Het ene “Oranje-Zwart” tegen het andere “Oranje-Zwart” dus😉.

Arbitrale trio:
Onder leiding van het (neutrale) arbitrale trio, Remko Roest, Tim van Diest & Jaap van Drunen werd er rond 20.05 uur afgetrapt op een behoorlijk vol Sportpark De Erve in Mijnsheerenland.

“Spelregels” voor supporters:
Geen sfeeractie vooraf (verrassend!) door de supportersgroep, maar direct na het 1ste fluitsignaal, waardoor de wedstrijd direct na de start moest worden stilgelegd vanwege de enorme (oranje) rookontwikkeling op het veld. Het was een “plaagstootje” van de supporters omdat het bestuur van GOZ gevraagd had om niet “voor” de wedstrijd vuurwerk af te steken (dus dan maar gelijk na het begin….😉)NB. Het bestuur van GOZ had via de diverse mediakanalen “spelregels” gecommuniceerd richting de supporters en leden in de dagen voor de wedstrijd. Overbodig (natuurlijk) maar beter “een keer teveel dan te weinig” gecommuniceerd. Duidelijkheid is belangrijk.

Als de rook om je hoofd is verdwenen:
In tegenstelling tot afgelopen zaterdag had het vuurwerk dit keer wel een positieve invloed op het team van GOZ want toen de rook was opgetrokken (in minuut 7) was het Victor Boere die GOZ al snel op voorsprong zette. Verdediger Bjarne Hagendoorn poeierde de bal naar voren, Valentijn Verweij lijkt het duel te verliezen maar de bal komt toch bij aanvoerder, Mike in ‘t Veld die een schot lost op het doel. De keeper van Rockanje weet de bal met de voet te keren maar in de rebound is Victor Boere het die hard binnen knalt. Een droomstart voor GOZ.

Het werd nog mooier voor GOZ toen Victor Boere na een kwartier ook de 2-0 aantekende. Weer werd er een diepe bal vanuit de verdediging gegeven (Sem Bijvoets). Uiteindelijk was het spits, Ricardo Helderop, die de bal klaar legde voor de vrijstaande Boere. Beheerst schiet deze de bal “binnen”. Wat een weelde voor GOZ……. Binnen 15 minuten op een 2-0 voorsprong.

Monsterscore:
Even is Rockanje het helemaal kwijt. De ploeg van trainer Harry Busken ziet zijn vooraf bedachte strijdplan totaal in duigen vallen. GOZ is namelijk zeer effectief, 3 kansen – 2 doelpunten.
Er zal “iets” verzonnen moeten worden, wil men niet tegen een monsterscore aanlopen.

In de 18e minuut de eerste gele kaart van de wedstrijd. Noah Kompanje (Rockanje) haalt op het middenveld Julian van Es (GOZ) van achteren onderuit. De scheids geeft hem hier, terecht, de gele kaart voor.

Rockanje herpakt zich en probeert wat meer druk te zetten op GOZ in de hoop snel de (zoals de Fransen zeggen:) “anschluss-tor” te maken. Hierdoor ontstaat er wel ruimte achter de laatste linie van Rockanje. GOZ, met de snelle spelers, Julian van Es & Valentijn Verweij, in de voorhoede, zou hiervan kunnen (en moeten) profiteren. En dat gebeurt ook……..

Geen VAR nodig:
In de 23ste minuut wordt Julian van Es aangespeeld in de ruimte aan de rechterkant. Hij neemt de kortste weg richting het doel….. Keeper Van der Meiden van Rockanje komt er razendsnel uit maar Julian van Es “stift” hem over hem heen. Onderkant lat. Doelpunt of niet? Alle ogen zijn gericht op de scheidsrechter en zijn assistent.
ASR, Jaap van Drunen, wijst gedecideerd (met zijn vlag) naar het midden. Doelpunt!!!
De bal is achter de doellijn geweest. Er zijn geen (of bijna geen) protesten van Rockanje-spelers dus de VAR hoeft niet te worden geraadpleegd😉. De 3-0 is een feit.

Wedstrijd lijkt gespeeld nu.

GOZ is nu “heer en meester”. Met name Victor Boere (GOZ) is de “baas” op het middenveld. Hij verovert ballen, strooit met passjes en is “ongrijpbaar”. Behalve dan voor Menno Schruijer (Rockanje)…. Schruijer “stopt” Boere in de 25ste minuut op onreglementaire wijze af en krijgt hiervoor de gele kaart gepresenteerd. Een gele kaart met gevolgen zo zou later in de wedstrijd blijken.

Penalty
GOZ krijgt nog een aantal kansen en mogelijkheden. De grootste kans is in minuut 32. Een penalty!
Aanvoerder Mike in ‘t Veld wordt binnen de “16” van Rockanje vol in zijn rug geduwd door verdediger Delano Diemers (Rockanje). Een domme overtreding. Scheidsrechter Roest wijst dan ook gedecideerd naar de stip en geeft de “dader” een gele kaart.
De aanvoerder van GOZ gaat zelf achter de bal staan.
NB. Hoe luidt ook alweer de voetbalwijsheid? Nooit zelf de penalty nemen als je er een krijgt…….
In ‘t Veld neemt de penalty te slap en Van der Meide pakt hem “klemvast”. Geen 4-0 derhalve.

Deze “meevaller” geeft Rockanje weer wat vertrouwen. Het is sowieso opvallend dat Rockanje ondanks de flinke achterstand het blijft proberen om voetballend aansluiting te krijgen. Er wordt zorgvuldig opgebouwd en niet lukraak de bal naar voren geschoten. Tot echt grote kansen leidt het echter niet. GOZ krijgt nog wel een aantal grote kansen maar scoren zit er in de 1ste helft niet meer in.

Onbegrijpelijk, Olaf Sap krijgt rood….
Vlak voor rust nog wel een opvallend “incidentje”. De bal gaat bij de dugout van GOZ uit. Assistent-trainer, Olaf Sap (GOZ), vangt de bal. Een speler van Rockanje wil het spel snel vervolgen en slaat de bal uit de handen van Olaf Sap. De scheids rent vervolgens richting de dugout van GOZ en toont Olaf Sap hiervoor de gele kaart. Verbazing alom…….
NB. Na het rustsignaal krijgt dit “verhaal” nog een vervolg. Scheidsrechter Roest benadert Olaf Sap met de vraag naar zijn naam. Wanneer Olaf Sap hem die geeft en vraagt “waarom” hij nu precies de gele kaart heeft gekregen, toont scheidsrechter Roest hem een 2e gele kaart, gevolgd door een rode kaart. Een onbegrijpelijke beslissing (een smetje?) van de, verder uitstekende fluitende, scheidsrechter.

Met een 3-0 ruststand worden de kleedkamers opgezocht (alwaar geen thee klaar staat…. Sorry)

Rockanje schiet uit de startblokken
Bij het begin van de 2e helft een furieus Rockanje. Ze schieten uit de startblokken. GOZ is totaal overdonderd. Binnen 1 minuut ligt de bal in het GOZ doel. Een geweldig mooi schot belandt in de kruising achter een totaal kansloze doelman Ryan Wemmers. 3-1.

Zou het dan toch nog spannend worden?

Rockanje wil “meer” en geeft alles (nu). GOZ piept en kraakt. Toch houden ze stand.
Als na 10 minuten de “storm” iets gaat liggen staat er nog steeds 3-1 op het scorebord.

5 minuten GEEN voetbal
Dan is het tijd voor de “dolle dwaze 5 minuten” van scheidsrechter Roest. Natuurlijk is dit met een “knipoog”, want, het mag en moet gezegd worden: wat een geweldig arbitrair trio was dit.
(Bijna) Foutloos😉. NB. Zaterdag zijn deze heren scheidsrechters weer van harte welkom (als het aan ons ligt).

Maar goed, deze 5 minuten zorgden wel voor een belangrijke wending in deze wedstrijd.

In minuut 55 is het trainer, Pascal van den Hoek (GOZ), die een gele kaart krijgt vanwege “ongevraagd advies aan de scheidsrechter” (“let even op die nr. 6, scheids, die wil verkering met mijn speler, volgens mij”😉)

In minuut 56 maakt Menno Schruijer (Rockanje) een pittige overtreding op Valentijn Verweij en krijgt hiervoor een gele kaart. Hij is zijn 2e dus rood. Rockanje moet dus met 10 man verder.

In minuut 58 krijgt aanvoerder, Mike in ‘t Veld (GOZ), ook een gele prent vanwege “commentaar op de leiding”.

Kortom: Even 5 minuten in deze wedstrijd waarin er van alles gebeurde behalve gevoetbald.

De beslissing & Man of the Match:
In de 66ste minuut valt de beslissing. Een voorzet van Julian van Es (GOZ) wordt door Ricardo Helderop in 1x op de slof genomen ala Zlatan Ibrahimovic (bicycle-kick). Iedereen, niet in de laatste plaats Helderop zelf, is verbluft en met stomheid geslagen. Wat een doelpunt!

In de 74ste minuut is het Victor Boere die zijn puike wedstrijd bekroont met het maken van zijn 3e doelpunt vanavond. Geen perfecte hattrick maar who cares?. Met een sleepbeweging passeert hij keeper Van der Meiden en rondt koelbloedig af. Vrij snel daarna krijgt hij een “publiekswissel”.
NB. Victor speelde vanavond zijn beste wedstrijd van het seizoen en is met afstand de “Man van de Wedstrijd of zoals de Belgen zeggen: Man of the Match.

Als even later, 79ste minuut, Julian van Es ook nog de 6-1 op het scorebord zet, met een geweldige solo vanaf eigen helft, afgemaakt met een schuiver in de hoek, kan het feestje los barsten op Sportpark De Erve. De volgende ronde is gehaald.

Na 90 minuten fluit scheidsrechter Roest voor de laatste maal vanavond. De spelers van GOZ nemen het applaus van de supporters gretig in ontvangst.

Road to Tirana, herstel, naar “neutraal terrein”…..
As zaterdag komt Maense op bezoek voor ronde nummer 2 op weg naar de finale in deze na-competitie. NB. Diverse spelers van Maense waren er vanavond ook al….. ze weten dus de weg…….

Waarschijnlijk op een “vol” Sportpark De Erve, kom dus op tijd😉. Aanvang 14.30 uur.