Henri krijgt de gratis producten voor zijn voedselkast niet meer aangesleept: ‘Je schaamt je soms dat het een succes is’

Sanne Waldekker - Regioverslaggever Rijnmond
6 Min Read
Henri Kroeze bij de voedselkast aan de Schenkeldijk 97 in 's-Gravendeel © Rijnmond / Sanne Waldekker
Kinderen die door armoede in het gezin zonder ontbijt naar school gaan of meiden die tijdens hun menstruatie niet naar school durven, omdat er geen geld is voor tampons of maandverband. Het zijn de verhalen die Henri Kroeze uit ‘s-Gravendeel extra aangrijpen. Sinds februari heeft hij bij zijn huis aan de Schenkeldijk een voedsel- en levensmiddelenkast, met gratis mee te nemen producten. “De laatste maanden schrik ik ervan hoe snel hij steeds weer leeg is.”
 

Het is een flinke kast met grote schuifdeuren ervoor. Door Henri zelf gemaakt met wat resthout. Op de deur hangt een briefje ‘Neem mee wat je nodig hebt. Pak een paar dingen… en laat ook iets voor een ander over.’ Hij staat er sinds februari, maar wordt vooral sinds een maand of twee bijzonder goed gevonden.
 
“Soms vul ik hem en dan is de kast dezelfde dag weer leeg”, vertelt Henri zelf ook nog wat verbaasd. “Ik heb pas een barbecue georganiseerd voor de kerk. Ik heb gevraagd of iedereen iets mee wilde nemen voor in de kast. Ik had zoveel spullen dat ik niet wist waar ik ze moest laten. Vier weken later was bijna alles op. Schrijnend is het.”
 
Het briefje op de kast met de ‘spelregels’
© Rijnmond / Sanne Waldekker
Blikken soep en bonen, pasta, hagelslag, pindakaas, maar ook tandenborstels, tandpasta, deodorant, douchegel en menstruatieproducten. Het is voor Henri bijna niet meer aan te slepen. “Ik schat zo in dat we met de kast nu zo’n 15-20 huishoudens helpen om rond te komen. Mensen die soms zelfs ‘s nachts hier stoppen om ongezien iets op te halen, maar er zijn er ook die graag een praatje maken.”

Het is best confronterend om te zien. Je voorziet in een behoefte en die is groter dan ik vantevoren dacht. Wel een teken dat ons land op een bepaalde manier faalt.

Henri Kroeze
 
 
Een vaste bezoeker van de kast is een vrouw uit Klaaswaal. Zij komt twee keer per week met de fiets naar de Schenkeldijk, zo’n 14 kilometer heen en ook weer terug, om wat voor zichzelf en haar kinderen te halen. “Pijnlijk vind ik dat wel. Blijkbaar is de drempel om naar de voedselbank te gaan dan ook best groot”, stelt Henri vast.

Confronterend

Het idee voor de voedselkast ontstond tijdens de kerst. De vrouw van Henri kwam in het ziekenhuis terecht, terwijl de kerstinkopen al gedaan waren. Hij werd uitgenodigd om bij vrienden en familie te eten en kreeg boodschappen van mensen die hem wilde steunen. “Dan merk je hoe ontzettend waardevol die steun is. Maar ik had opeens wel een hoop spullen over. Dus ik ben ze in de buurt gaan uitdelen. En ik ontdekte hoe welkom dat was.”
Een scheiding, arbeidsongeschiktheid, het verliezen van een baan door verschillende redenen. De verhalen van de mensen bij de kast laten Henri zien dat je veel pech kunt hebben in het leven en dat een uitgestoken hand dan net het verschil kan maken. “Het is best confronterend om te zien. Je voorziet in een behoefte en die is groter dan ik van tevoren dacht. Wel een teken dat ons land op een bepaalde manier faalt. Je schaamt je soms dat de kast zo’n succes is.”
Hoe komt Henri aan de spullen waar hij de kast mee vult? Veel koopt hij zelf. “We kunnen het missen. We hebben het goed. Je geeft vanuit eigen overvloed.” Ook vrienden, familie en buren dragen graag een steentje bij. “Maar er is bijvoorbeeld ook een boer uit Numansdorp die aardappelen wil geven. Daar rij ik dan met plezier even langs, om ze op te halen.”

Bekijk hieronder de video over de kast van Henri:

Leuren om producten

Het idee voor een buurtkast is niet nieuw. Via de stichting SoGoed zijn dit soort kastjes te koop, zodat mensen ook in andere dorpen producten aan kunnen bieden en daarmee armoede en voedselverspilling tegen kunnen gaan. “Maar ik merk wel dat mensen op mijn producten zijn gaan rekenen. En die verantwoordelijkheid voel ik wel sterk. Dus ik ben ook wel op zoek naar wat structurele aanvoer van producten. Want het gaat wel heel hard.”
Henri hoopt op supermarkteigenaren of ondernemers die willen bijdragen. Producten waarvan de verpakking beschadigd is of waarvan de houdbaarheid afloopt bijvoorbeeld. Zij kunnen zich melden via de facebookpagina Voedselkast Schenkeldijk ‘s Gravendeel. “Een tray met blikken schiet natuurlijk veel meer op, dan een enkel blikje. Het is even leuren om aan voldoende spullen te komen, maar ik doe het graag. Het is fantastisch om dit te kunnen doen voor mensen die het nodig hebben.”

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
Sanne Waldekker is de speciale regioverslaggever voor de Hoeksche Waard namens de regionale omroep Rijnmond. Verslaggever Sanne Waldekker werkt vanuit de Hoeksche Waard. Sanne werkt al ruim tien jaar voor Radio en TV Rijnmond en werkt samen met o.a. Hoeksch Nieuws
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren