Ophef over het rooien van productiebos nabij Schuring

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Het productiebos aan de Schuringse Havenkade Westzijde en Oostzijde - Foto PR

Afgelopen weekeinde ontstond enige ophef over het rooien van populieren en essen nabij Schuring . Mede omdat zich in deze bosjes damherten schuilhouden. De vergunningaanvraag hiervoor is beoordeeld en verleend door de omgevingsdienst Haaglanden. De provincie Zuid-Holland is bevoegd gezag in deze.

De bosjes zijn aangemerkt als productiebos. De werkzaamheden voor het rooien van de bomen duren ongeveer 4 weken en zijn eind september begin oktober gereed. Het gaat niet om eigendom van gemeente Hoeksche Waard en ook in de vergunningverlening heeft de gemeente geen rol.

Productiebos

Onder een productiebos wordt in de bosbouw een bos bedoeld dat beheerd wordt met een productiedoelstelling; de bomen groeien totdat ze bijvoorbeeld geschikt zijn voor de papierfabricage of de meubelindustrie. De ecologische waarde van het bos is hieraan ondergeschikt.

Productiebossen kenmerken zich door een strakke ordening: de bomen staan in rijen, vaak dicht op elkaar, van dezelfde soort en leeftijd. De structuur is zodanig kunstmatig, dat sommigen spreken van houtakker. Veel Belgische en Nederlandse bossen zijn oorspronkelijk als productiebos aangelegd, zo ook aan de Schuringse Havenkade Westzijde en Oostzijde

BurgerBelangen en GroenLinks Hoeksche Waard hebben de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid verzocht de kapvergunning voor het bos aan weerszijden van de Schuringse Havenkade in Numansdorp onmiddellijk in te trekken. Daar mogen vanaf vandaag de populieren en essen worden gekapt door de particuliere eigenaar. Beide fracties zijn echter geschrokken omdat het een van de leefgebieden van de damherten betreft waarover de provincie binnenkort over hun lot beslist.

Mireille Louwerens van BurgerBelangen nam in het weekend direct contact op met wethouder Van Waveren toen zij over de voorgenomen kap vernam. ‘Ik begreep van hem dat het hier om een productiebos gaat en dat de vergunning is verleend door de provincie. Toch dien je dan ook het belang van de dieren mee te wegen. Er wordt al te veel in de Hoeksche Waard gekapt, dat zou in deze tijd echt niet meer moeten kunnen.

Tania Heimans van GroenLinks begrijpt niet dat de gemeente zich vaak achter andere overheden verschuilt als het over bomenkap gaat. ‘Als je de bomen en het bos op je eiland belangrijk genoeg vindt moet je er ook samen verantwoordelijkheid voor dragen.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren