Groot feest was het in ‘s-Gravendeel in 1929: De ‘nieuwe’ veerpont tussen ‘s-Gravendeel en Wieldrecht stak in aanwezigheid van alle hoogwaardigheidsbekleders voor de eerste keer de Dordtse Kil over. Met de komst van deze voor die tijd ‘moderne’ pont nam men afscheid van het kleine stoomschip Veerdienst 3, dat met behulp van een ponton bijna 20 jaar de veerdienst had onderhouden. Maar inmiddels is het deze herfst alweer 45 jaar geleden dat we afscheid namen van ‘het veer’.
Enkele jaren geleden stond auteur Arie Pieters in een tweetal historische fotoboekjes stil bij het einde van de veerdienst en daarnaast ook bij de sloop van het historische wijkje Bevershoek. Dat bijna gelijktijdig met het einde van de veerdienst onder de slopershamer verdween. In ‘Nooit meer heen en weer’ is het vooral herinneringen ophalen voor de 55 plus generatie. Bijna legendarisch was bij de scholieren de patatkraam van Cor Kwakernaat aan ‘s-Gravendeelse zijde van het veer. ‘Nog even een patatje halen bij ‘Correchie’, was iets wat je dagelijks kon horen in de jaren zestig en zeventig. Maar ook kijken naar die zwaar beladen truck, die moeite had om de pont af te komen bij erg laag water. En de oudere generatie ging eerst nog met de bussen van de gemeente Dordrecht naar ‘de stad’. Pas einde jaren zestig namen de bekende rode en later gele RTM bussen die rit over.
Verdrongen door de rivier
In het boek ‘Verdrongen door de rivier’ neemt de auteur de lezer mee terug naar het verdwenen wijkje Bevershoek, dat tot 1977 onderdeel was van het dorp ‘s-Gravendeel. In 1977 werd Bevershoek grotendeels gesloopt. Bevershoek was een uniek en historisch gezien tevens belangrijk stukje ‘s-Gravendeel. Ooit was het de plek waar de veerpont aanmeerde en de bootdienst ‘de Thor’ een halte had. Het rond 1600 gebouwde, vroegere raadhuis stond er (dit was later nog lang in gebruik als een café) en het was de plek waar tijdens strenge winters vaak fotografen opdoken, om foto’s te schieten van mensen die de bevroren Dordtse Kil overstaken naar Wieldrecht/Dordrecht. Bevershoek werd uiteindelijk in de loop van 1977 grotendeels gesloopt. Het unieke wijkje moest ruimte maken voor verbreding van de Dordtse Kil en werd letterlijk ‘verdrongen door de rivier’. Bestellen is altijd mogelijk via de webwinkel van Self Publishing Platform Mijnbestseller.nl:
https://www.mijnbestseller.nl En daarnaast via de regionale boekwinkels.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.