De Hoeksche boerin: “Het is al écht herfst”.

Trudy Schoenmakers
5 Min Read
Foto PR

21 september, dat is de datum waarop officieel de herfst begint. Het herfst seizoen is nou niet bepaald mijn favoriete seizoen. Grootste boosdoener daarvan is toch wel het weer. En laat het nu al écht herfst zijn! Brrrr, het is nat, vies, koud en guur buiten.

Wauwww, deze bos voor dag van de Boerin!
Afkomstig van Hoeksche Waard Nieuws. Wat een verwennerij!

Laten we nog even een blik werpen op de maand september. De maand waar ik zo naar uit keek, toen ik mijn vorige column schreef. We hadden namelijk het bietenrooien op de planning staan. Precies na een buitje regen. Toen kwam die regen nog zo goed uit. Hadden die buien namelijk niet gevallen, was het even de vraag hoe we anders die bieten uit de grond hadden gekregen. Daar hoefden we ons in ieder geval geen zorgen meer over te maken. De grond was prima te berijden, niet te nat waardoor er sporen in het land zouden komen. En niet te droog waardoor mogelijk de punten van de bieten af zouden breken. Prima omstandigheden dus.

Bieten bewaren we altijd een tijdje bij ons op het erf. De afspraak is dat deze op een verharding moeten liggen. Nu hebben we hier best wel een groot erf, maar niet om in totaal 10hectare bietenopbrengst te bewaren. Bij een goede opbrengst moet je rekening houden met 100ton per hectare suikerbieten wat er vanaf komt. Dus leveren we altijd in minimaal 2 keer.

Aangezien natte omstandigheden niet mijn favoriete omstandigheden zijn, vooral niet tijdens het bietenrooien, probeer ik altijd mijn eerste levering vroeg te leveren. Om dan de 2e levering zo eind november te kunnen doen. Groot nadeel van vroeg leveren is uiteraard dat de opbrengst nog niet op zijn top is. Ook het suikergehalte in de suikerbiet is nog niet hoog. Hierin worden wij dan wel weer gecompenseerd. Zouden ze dit niet doen, dan hebben ze waarschijnlijk te weinig suikerbieten aan het begin van de bietencampagne.
Dit keer hoefden de suikerbieten niet lang op het erf te liggen. 2 dagen later werden ze al geladen. De fabriek is 24/7 geopend vanaf half september. De planning is daarom ook strak. Er komt een kraan naar ons toe en vervolgens rijden er af en aan vrachtwagens die geladen worden. Zodra de laatste vrachtwagen ons erf verlaten heeft, zit er al een mailtje in de mailbox met het bewijs welke kraan en vrachtwagens er geweest zijn. Vervolgens is het wachten tot dat het rapport binnenkomt met de opbrengsten etc. Er wordt gekeken hoeveel grond er in totaal meegevoerd is naar de fabriek, hoeveel suiker er in de bieten zat. Dit alles komt in een overzicht te staan en kan je na een dag of 2 terugvinden in het systeem. Voor een eerste levering viel het aantal kilo’s wat we geleverd hadden goed mee. Wat wel tegenviel was het suikerpercentage. Ik had op 1 perceel een anders ras gezaaid, vermoedelijk precies een verkeerd ras voor deze omstandigheden. Dat is natuurlijk erg jammer, want dat drukte het suikerpercentage flink. Gelukkig vielen de kilo’s voor zo’n vroege levering weer mee.De suikerbieten welke nu nog op het land staan, zien er nog gezond uit. Zij kunnen door deze herfstachtige dagen nog lekker door groeien, wat de kilo’s weer ten gunste komen.

 

Ook met het aardappelsrooien hebben we mooi door kunnen gaan. Het was wel zoeken naar de juiste momenten. Nog 1 perceel staat er op het land. Maar eigenlijk is het nog hartstikke vroeg en lijkt het er op of er nog genoeg tijd is om ook dit laatste perceel binnen te krijgen. Al hoeven we daar aankomende week niet meer over na te denken, met alle regenvoorspellingen. Enig idee welke werkzaamheden er nog op de planning staan voor dit jaar?


Trudy Schoenmakers

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren