Molens pakken uit tijdens 10e editie Hoeksche Waardse Molendag

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Voor het tiende jaar op rij organiseren de molenaars in de Hoeksche Waard de Hoeksche Waardse Molendag, dit jaar op 15 oktober van 10.00 tot 16.30. Vanwege dit lustrum pakken de molenaars dit jaar extra uit met diverse activiteiten. Het 10-jarig jubileum van de eigen regionale molendag kon in 2020 en 2021 niet doorgaan door de coronamaatregelen die toen golden. Nu zullen de meeste molens draaien en zijn er op veel plaatsen demonstraties te zien van oude ambachten en historische transportmiddelen.

Bakens in de regio
Molens horen bij het landschap van de Hoeksche Waard. Sterker nog: zonder de inzet van de poldermolens had de Hoeksche Waard in haar huidige vorm geeneens bestaan. Ongeveer veertig poldermolens zorgden eeuwenlang voor droge voeten. Hoe dat in zijn werk ging, kun je gelukkig nog steeds ervaren op de Oostmolen langs de N217 en de Poldersche Molen in Maasdam. Ook de originele inpandige molenaarswoningen zijn daar bewaard gebleven. In elk dorp trof je daarnaast een korenmolen, waar granen werden gemalen voor mens en dier. Veel van de resterende korenmolens in de regio zijn nog steeds functioneel en malen nog graan. Speciaal op de Molendag wordt nieuw graan aangevoerd per historisch zeilschip via de haven van Puttershoek, die op die dag ook te bezoeken is. Per paard-en-wagen brengt men het vervolgens naar de molens in Puttershoek en Maasdam.

Molenrondje met historische bus en stoomschip
Ontdek de Hoeksche Waard en haar molens op een unieke manier tijdens het ‘Molenrondje’. Vaar mee met stoomschip Hercules over de Oude Maas tussen Oud-Beijerland en Puttershoek en stap over op een historische streekbus voor een tour langs drie unieke molens. Op de molens zijn diverse activiteiten, eten, drinken en muziek. Wil je op je eigen tempo de molens bezoeken? Reserveer dan een ticket voor een enkele reis met de Hercules en vervolg je route met de fiets.  De dienstregeling is te vinden opwww.molenshoekschewaard.nl onder het kopje ‘nieuws’.

Activiteiten
Speciaal voor de molendag organiseren de molenaars diverse activiteiten. Zo zijn er diverse ambachten te vinden bij de molens in Maasdam en Puttershoek, is er een groot scala aan ambachtelijk brood en lekkernijen te vinden op molen De Hoop in Maasdam, die op deze dag ook het 200-jarig bestaan viert met o.a. een molenquiz en de KunstBus. Op diverse molens is iets te vinden voor de inwendige mens, waaronder versgebakken Seuters in ’s-Gravendeel, molenwafeltjes in Westmaas, molenpannenkoeken in Puttershoek, ambachtelijk ijs van Hoeksche Zuivel op molen De Goede Hoop in Mijnsheerenland en koffie/thee en fruitsappen op diverse molens. Liefhebbers van stoomkracht kunnen hun hart ophalen in Piershil, Goidschalxoord en Puttershoek, waar stoommachines zijn opgesteld voor het aandrijven van een klompenmakerij en dorsmachine. Tussen diverse molens vindt er op deze dag graantransport plaats met paard-en-wagen en een historische vrachtwagen. De molens zelf zijn –bij voldoende wind- in bedrijf en malen water of graan. Kinderen kunnen op diverse molens zelf graan malen.

Kijk voor een totaaloverzicht van alle activiteiten op www.molenshoekschewaard.nl of www.facebook.com/molendaghw.

Alle tien molens van de Stichting Molens Hoeksche Waard  doen mee. Dat zijn de volgende molens:

  • Simonia in Piershil: ronde stenen grondzeiler, korenmolen, bouwjaar 1845.
  • Windlust in Goudswaard: ronde stenen grondzeiler, korenmolen, bouwjaar 1694.
  • Het Molencomplex Goidschalxoord: ronde stenen grondzeiler, korenmolen, bouwjaar 1718.
  • De Lelie in Puttershoek: ronde stenen grondzeiler, korenmolen, bouwjaar 1836.
  • ‘t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel: stellingmolen, korenmolen, bouwjaar 1841.
  • De Oostmolen in Mijnsheerenland: wipwatermolen, bouwjaar 1616.
  • De Hoop in Maasdam: achtkante stellingmolen, korenmolen, bouwjaar 1822.
  • De Poldersche Molen in Sint-Anthoniepolder/Maasdam: grondzeiler, poldermolen,
  • bouwjaar 1749.
  • De Goede Hoop in Mijnsheerenland: stenen grondzeiler, korenmolen, bouwjaar 1749.
  • Windlust in Westmaas: stellingmolen, korenmolen, bouwjaar 1853.

Acht van deze molens zullen op de molendag draaien. De molens Windlust in Westmaas en ’t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel zijn sinds begin dit jaar stil gezet omdat aan het metaal van de roeden (wieken) beschadigingen zijn geconstateerd. Deze molens zijn dus tijdelijk buiten bedrijf, maar zijn wel open voor bezoekers. Voor beide molens worden herstelplannen gemaakt en worden sponsoracties gevoerd om de kosten van de nieuwe wieken te kunnen financieren.

De Molendag wordt financieel mogelijk gemaakt met de steun van een aantal sponsors. Dat zijn: Koninklijke Paardekooper, RoosRos Architecten, ARBOXL, Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam, Kenbri Fire Fighting, De Jong Verpakkingen, Reminicars, Konijnendijk Mode en Rosmolen Transport.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren