Met deze tips voorkom je fietsdiefstal

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto PR

Zeker als je in een grote stad woont maar ook in de Hoeksche Waard, heb je het vast al eens een keertje meegemaakt: je fiets is gestolen. Heel vervelend als je net zo’n gezellig avond met je vrienden hebt gehad, je terugloop naar de plek waar je je stalen ros hebt neergezet en hem niet kunt vinden. Waarschijnlijk denk je eerst dat je hem ergens anders hebt neergezet en gaat zoeken, maar dan blijkt toch het vervelende waar. Als je dit al meermaals is overkomen, dan zul je er wel helemaal klaar mee zijn. Daarom staan hieronder een aantal tips om jou te helpen voorkomen dat je fiets wordt gestolen.

Dubbel slot
Waarschijnlijk één van de tips die je al vaker hebt gehoord, maar toch werkt het wel. Gebruik minsten twee of misschien wel drie verschillende sloten. Alleen een standaard ringslot is voor jou minder moeite met op slot doen, maar dat geldt ook voor criminelen die de fiets van slot willen halen. Maak daarom ook gebruik van bijvoorbeeld een beugelslot en/of een kettingslot. Dit zorgt ervoor dat criminelen veel langer bezig zijn en ook eventueel worden gespot door omstanders. Mocht je een fietsverzekering willen afsluiten, dan vragen sommige verzekeraars sowieso om een bepaald slot. Dit geldt ook als je een elektrische fiets wilt verzekeren.

Fiets bevestigen
Naast een goed slot is het ook zaak om je fiets te bevestigen aan vast object. Denk aan een lantaarnpaal, de fietsenstalling, een brug, een bankje, noem maar op. Zo kunnen criminelen ook je fiets niet zomaar met slot en al in een bus zetten, om ergens anders rustig de sloten te verwijderen.

(On)opvallende fiets
Als jij een knalroze fiets hebt, dan is de kans groot dat criminelen hem laten staan. Het is namelijk heel makkelijk om die te herkennen als de fiets online wordt aangeboden. Ga daarom lekker aan de knutsel met spuitbussen om je fiets een felle kleur te geven, of voeg uitbundige fietsaccessoires toe die niet makkelijk zijn om eraf te halen. Mocht zo’n heftige fiets niets voor jou zijn, dan is je doel je fiets zo onopvallend mogelijk te maken. Ga in dat geval voor een goedkope fiets en trek bijvoorbeeld een plastic zak over het zadel.

Stal op een drukke plek
Het liefst zet je je fiets op een plek waar je hem snel kunt terugvinden, maar midden op de markt of op een andere drukke plek is toch wel de beste optie. Criminelen willen namelijk niet gezien worden terwijl ze met jouw fiets aan het stelen zijn. Een bewaakte fietsenstalling is natuurlijk het beste, maar denk ook aan fietsenstallingen rondom bushaltes of bij een drukke winkelstraat als dat kan.

Gegevens fiets
Mocht je fiets toch gestolen worden, zorg dan dat je van tevoren alle belangrijke kenmerken hebt genoteerd. Denk aan het framenummer of graveercode, slotnummer, merk, de kleur en het type. Als je besluit aangifte te gaan doen, dan heeft de politie veel aan deze informatie. Zorg ook altijd voor een reservesleutel: zo kun je namelijk bewijzen dat de fiets van jou is en je de fiets niet zelf verkocht hebt.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren