CDA en GroenLinks trekken samen op bij Landschapsplan voor Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Tania Heimans en Basjan Niemansverdriet (foto Frederike van Gorp)

Net als in de rest van Nederland gaat het in de Hoeksche Waard slecht met de natuur. Zo is in nog geen 30 jaar driekwart van de insecten verdwenen. Dat is vooral zorgwekkend omdat zoogdieren, vogels, planten en een deel van onze voedselproductie afhankelijk van insecten zijn. Er is gelukkig hoop: in agrarisch gebied kunnen onder andere akkerranden, heggen knotbomen en natuurlijke oevers biodiversiteit terugbrengen. Deze landschapselementen trekken veel insecten, vogels en zoogdieren aan. Bovendien kunnen ze boeren helpen om plagen te voorkomen en de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Raadsleden Basjan Niemansverdriet (CDA) en Tania Heimans (GroenLinks) namen daarom het initiatief voor een Landschapsontwikkelplan voor de Hoeksche Waard.

Beiden zetten zich bevlogen in voor de natuur en vinden dat boeren juist als de oplossing en niet als het probleem moeten worden gezien. ‘We kwamen met deze motie omdat boeren meer gesteund, gewaardeerd en gestimuleerd kunnen worden als hoeders van het landschap,’ aldus Niemansverdriet. ‘Tegelijkertijd wordt onze gemeente er alleen maar mooier van en dat is goed voor iedereen. We hebben hiervoor alles in huis op dit eiland: gemotiveerde agrariërs, een Coöperatie Collectief voor agrarisch natuurbeheer, Hoekschewaards Landschap en HW Zoemt.’ ‘Het is ontmoedigend voor boeren hoe complex en versnipperd de subsidies voor agrarisch natuurbeheer zijn,’ vult Heimans aan. ‘De Hoeksche Waard is bekend om zijn akkerranden, maar door nieuwe regelgeving van de EU wordt het voortbestaan van die bloemrijke omlijsting van onze polders zelfs onzeker. In de Ooijpolder toont een pioniersproject dat boeren ook eenvoudig en langdurig een concurrerende prijs voor duurzaam beheer van het landschap kunnen krijgen. Iets waar boeren, natuurorganisaties, recreanten, inwoners blij van worden en de biodiversiteit veel rijker. Het zou mooi zijn als dit hier eveneens zou lukken.’

Dinsdag 20 december is de motie voor het Landschapsontwikkelplan mede ingediend door een meerderheid van de fracties in de raad. Daarmee vragen zij het college te verkennen welke (subsidie)mogelijkheden er zijn om boeren en andere grondgebruikers langdurig financieel te steunen bij landschapsontwikkeling in de Hoeksche Waard. Dit naar voorbeeld van de Ooijpolder waarbij overheden, natuurorganisaties en boeren succesvol samenwerken. Niemansverdriet en Heimans zijn blij dat wethouder Van Waveren hun initiatief voor deze motie als een mooie aanvulling op de nieuwe Uitvoeringsagenda Biodiversiteit ziet. Deze werd net als de motie unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Dit biedt hoop dat het landschap van de Hoeksche Waard letterlijk opbloeit.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren