Pilot ‘de Energiepolder’ voor alle inwoners en ondernemers in de Hoeksche Waard een mooie kans

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Boer Hans samen met raadslid Jolanda Koning - Foto PR

Hans Rozendaal,  biologisch groenteteler in Strijen en Klaaswaal en bij LTO Noord afdeling De Hoeksche Waard portefeuillehouder Klimaat en Energie en Jolanda Koning, raadslid voor CDA Hoeksche Waard met woordvoering duurzaamheid, hebben de handen ineengeslagen om een belangrijke stap te maken op het gebied van energie opwek en opslag in de Hoeksche Waard.

LTO heeft een concreet plan voor een pilot genaamd de Energiepolder. Een motie op initiatief van het CDA HW om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor energie opwek en opslag, zodat er  beleid voor ontwikkeld kan worden, is in de laatste raadsvergadering van 2022 aangenomen. Dit is nodig om de pilot De Energiepolder ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Onze boeren in de HW kunnen en willen graag een bijdrage leveren aan de energietransitie. Zij zien niet alleen nut en noodzaak om de eigen bedrijven te verduurzamen, maar ook om de gemeente Hoeksche Waard te helpen met het behalen van het doel om in 2040 energieneutraal te zijn.

Het is de bedoeling dat iedereen in de polder, dus boeren, burgers en bedrijven, kan meedoen in dit project. Door het oprichten van een energiecoöperatie in de polder, wordt het voor iedereen mogelijk om mee te doen.

Zowel Hans als Jolanda vinden het belangrijk dat bij de energie transitie de voordelen bij zowel de agrarische bedrijven als bij de inwoners terechtkomen. En dan ook bij de inwoners met een smallere portemonnee en degenen die geconfronteerd worden met (te) hoge energiekosten en daardoor zelf niet kunnen investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepomp.

Het project De Energiepolder is vorig jaar ontstaan n.a.v. de resultaten uit de PPS (Publiek Private Samenwerking) “De landbouw als vliegwiel voor de energietransitie”. Dit is een samenwerking tussen verschillende partners waaronder LTO, WUR en de gemeente HW waarbij de gemeente ook een deel  heeft gefinancierd.

De resultaten uit deze PPS geven perspectief. Op en met het boerenerf is heel wat te bereiken.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren