In de nacht van 31 januari 1953 is een groot deel van ons gebied onder water gelopen. Daarbij zijn veel slachtoffers gevallen. Dijkgraaf Jan Bonjer: „In hun nagedachtenis werkt het waterschap elke dag aan een veilige Hollandse Delta en laat dit bijzondere herdenkingsjaar daarom niet ongemerkt voorbijgaan.”
Tentoonstellingen in de regio
Het waterschap wil zo veel mogelijk inwoners waterbewust maken. „Voor ons is waterveiligheid dagelijks werk, maar voor veel inwoners is dat niet het geval. We moeten het water opnieuw ontdekken en ermee leren leven.” Het schap werkt mee aan plaatselijke activiteiten op alle eilanden, zoals tentoonstellingen in Zuidland, Strijen, Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht. Daarnaast ondersteunt het schap een audiotour door het westelijk deel van de Hoeksche Waard en een bustocht in het getroffen watersnoodgebied rond Strijen.
Herdenking Oude-Tonge
Het waterschap is ook betrokken bij de kranslegging op de watersnoodbegraafplaats in Oude-Tonge. Hier hebben ruim 300 rampslachtoffers uit het dorp en enkele personen uit de omgeving hun laatste rustplaats gekregen. Dit jaar is prinses Beatrix bij de herdenking aanwezig. Zij spreekt met enkele overlevenden die in de rampnacht meerdere familieleden verloren.
Historische waterwandelingen
Hollandse Delta werkt mee aan twee historische waterwandelingen die horen bij de tv-serie ‘Het water komt’. Tijdens de wandeling door Oude-Tonge hoor je wat er is gebeurd in het zwaarst getroffen dorp van de Watersnoodramp. De tweede waterwandeling voert door het centrum van Dordrecht. In 1953 werd de stad door het water gespaard, maar in 1421 was dat heel anders. De Sint-Elisabethsvloed leert hoe belangrijk het water was voor de ontwikkeling van Dordrecht en het ontstaan van de Biesbosch.
Alle herdenkingsactiviteiten staan op: www.wshd.nl/1953
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.