Veel belangstelling voor bijeenkomst Landbouw en de energietransitie in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto Gemeente HW

Vrijdag 13 januari organiseerde gemeente Hoeksche Waard samen met LTO Noord, afdeling De Hoeksche Waard, de bijeenkomst ‘Landbouw en de energietransitie’. Ruim 100 agrarische ondernemers uit de Hoeksche Waard waren hierbij aanwezig om kennis op te doen en te delen over het verduurzamen van het bedrijf en het bijdragen aan een energieneutrale Hoeksche Waard in 2040.

 
De bijeenkomst werd gestart door Bas Blok, voorzitter LTO Noord, afdeling De Hoeksche Waard, Harry Van Waveren, wethouder Duurzaamheid, en Jaap-Jan van de Erve, gastheer van de bijeenkomst en agrariër. Het familiebedrijf Van de Erve heeft 3.200 zonnepanelen op de daken liggen en heeft net als veel andere agrariërs op ons eiland al flinke verduurzamingsstappen gezet.

Harry van Waveren: “Ik vond het een geslaagde bijeenkomst. Het werd nog eens zichtbaar dat we elkaar nodig hebben om de Hoeksche Waard te verduurzamen. Hoe kunnen we naast het opwekken van duurzame energie anders en slimmer omgaan met energie en vraagstukken als netcongestie, opslag en delen van energie samen aanpakken? Ook onderstreepten de aanwezige agrarische ondernemers de wens om kleine windmolens op het erf te kunnen plaatsen. Als gemeente starten we op korte termijn samen met belanghebbenden met het opstellen van een beleidskader voor windenergie bij agrarische bedrijven. Met bijvoorbeeld kleine windmolens op het erf wordt het voor agrariërs mogelijk om als de zon niet schijnt en het wel waait ook over voldoende duurzame energie te beschikken om het eigen bedrijf draaiende te houden.”

Sprekers Andries Visser van Wageningen University & Research, Erwin Haveman van LTO Noord en Krijn Ratsma van Energieke Regio, die ook dagvoorzitter was, deelden hun kennis aan de agrarische ondernemers over hoe zij hun bedrijf slim kunnen verduurzamen. En ook presenteerden verschillende bedrijven zich achter één van de informatietafels.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren