‘s-Gravendeel – Het is nu zeventig jaar geleden, maar bij de oudere mensen van ‘s-Gravendeel staat de watersnoodperiode nog steeds op het netvlies gegrift.
Het stormde enorm en het water stond hoger dan ooit in de rivieren. Zouden de dijken sterk genoeg zijn? Brandweermannen gingen op weg om de bevolking van de polder De Nest en Mijlpolder te wekken. Zij konden beter naar veiliger plaatsen gaan. Velen deden dat en zochten onder meer onderdak bij familie aan de Molendijk, want veiliger dan die dijk bestond niet.
Heel vroeg in de ochtend van 1 februari 1953 kwam het water over de kade van de polder Groot Koninkrijk. Door de storm werd het water hoog opgezweept richting Gorsdijk. Daar kwam het water met zo’n kracht tegen de dijk aan dat die doorbrak. Daardoor liep de Mijlpolder vol water. Vier mensen in die polder verdronken. Ze waren gewaarschuwd, maar niet snel genoeg geweest.
Het water kwam tot aan de Molendijk en sloeg er tegenaan, steeds weer. Een ramp, want de Molendijk brak en het water stroomde met grote kracht de polder Nieuw Bonaventura in. Bewoners van woningen aan de Molendijk waren opeens niet meer veilig. Woningen stortten in. Velen verdronken. Een dorp in verdriet gedompeld.
Tijdens een foto en filmavond, die gehouden wordt op 1 februari 2023, kijkt de Historische Vereniging ’s-Gravendeel terug naar de Ramp van 1953. De avond, die begint om 19.30 uur, wordt gehouden in Ons Centrum, Kerkstraat 25a te ’s-Gravendeel.
Iedereen is welkom, maar vol is vol.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.