Waardige herdenking van de Watersnoodramp en presentatie audiotour

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto: Qphoto Jeffrey Groeneweg

In De Stêêne Hut in Numansdorp werd de Watersnoodramp herdacht met de lancering van een audiotour langs 14 plaatsen aan het Haringvliet en Hollands Diep en bovendien met een fototentoonstelling over 1953 en vertoning van de documentairefilm ‘En het land zwijgt …’.

Een audiotour is een moderne manier om de geschiedenis, op verschillende plekken in het landschap waar de stormvloed heeft huisgehouden, vast te leggen met QR-codes op paaltjes en via een mobiele telefoon in enkele minuten te vertellen en met foto’s te laten zien wat daar in 1953 gebeurde.

Wethouder Harry van Waveren van de gemeente Hoeksche Waard verrichtte de openingshandeling, geflankeerd door van links naar rechts: Willy Spaan en Ad Bogaerds, initiatiefnemers en samenstellers van de audiotour, Patty van der Kleij, projectleider Erfgoedlijn Historisch Haringvliet bij de provincie Zuid-Holland en rechts van de wethouder,Dorenda Gerts, heemraad waterschap Hollandse Delta.

Het burgerinitiatief vanuit de samenleving, waaraan onbezoldigd uitvoering is gegeven, werd erg gewaardeerd en financieel ondersteund door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Hoeksche Waard. De teksten zijn (ook pro deo) ingesproken door voormalig VPRO-journalist Ronald van den Boogaard uit de buurtschap Zuidzijde.

 

De initiatiefnemers legden uit: ‘Na 70 jaar zijn de eerste doelen van de audiotour de geschiedenis van de watersnoodramp van 1953 niet te vergeten en de slachtoffers te blijven gedenken. Het is tevens de bedoeling ons ervan bewust te blijven en jongeren ervan bewust te maken, dat door de huidige klimaatverandering en zeespiegelstijging het gevaar van overstroming in de toekomst niet is geweken. De route geeft ook inzicht in de opbouw van ons bedijkingenlandschap.’

Vanwege de provinciale Erfgoedlijn Historisch Haringvliet wordt in de audiotour voorlopig alleen aandacht besteed aan Tiengemeten, Nieuwendijk, Hitsertse Kade, Zuid-Beijerland, Numansdorp en Schuring. In een later stadium is uitbreiding van de audiotour naar andere getroffen plaatsen in de Hoeksche Waard, zoals Strijen en ’s-Gravendeel, mogelijk.

Foto: Qphoto Jeffrey Groeneweg

De Stêêne Hut, de vroegere aardappelbewaarplaats van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, behoort tot het agrarisch erfgoed van de Hoeksche Waard en is het enige overgebleven gebouw dat nog aan dit grote landbouwbedrijf herinnert. De Stêêne Hut is een gemeentelijk monument in eigendom van de Stichting De Stêêne Hut en krijgt een nieuwe bestemming als Educatief Centrum. Er zijn, vooruitlopend op de algehele restauratie, verschillende duurzame investeringen gedaan en toekomstbestendige werkzaamheden in het gebouw verricht, die de goedbezochte bijeenkomst over de Watersnoodramp 1953 op 1 februari 2023 mogelijk hebben gemaakt. In enkele maanden tijd heeft De Stêêne Hut uit 1947 een metamorfose ondergaan dankzij de medewerking van vele vrijwilligers en bedrijven, die onbezoldigd of in natura aan de realisatie en de openstelling bijdroegen. De Stêêne Hut is als locatienummer 12 opgenomen in de audiotour en de openstellingen van de foto-expositie en de filmvoorstelling over De Ramp op zaterdag 4, 11 en 18 februari van 13 tot 16 uur behoren tot de eerste educatieve activiteiten.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren