Burgemeester Aptroot feliciteert 100-jarige Hannes Vermoen uit ’s-Gravendeel

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Foto Gemeente Hoeksche Waard

Hannes Vermoen werd op 20 februari 1923 geboren op De Greup aan de Stougjesdijk. 100 jaar later bezocht burgemeester Aptroot de geboren en getogen Hoeksche Waarder in zijn woning in ‘s-Gravendeel. Vanochtend feliciteerde hij hem namens het gemeentebestuur met een mooie bos bloemen en een doos bonbons. Hannes Vermoen is de oudste man van de Hoeksche Waard. Op deze feestelijke dag haalde hij samen met de kinderen en andere familieleden met veel plezier verhalen op uit zijn lange verleden.

Hannes komt uit een gezin van 9 kinderen (3 zussen en 5 broers). Een sterk familiegeslacht, want ook zijn beide ouders en 2 van zijn zussen werden rond de 100 jaar. 

Tewerkgesteld in Duitsland
Lopend door het veld ging hij naar school in Westmaas. Al jong ging hij, direct na de basisschool, aan de slag bij een boer. Een paar jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhuisde het gezin naar ’s-Gravendeel. In 1942 werd Hannes tewerkgesteld in Bad Wildungen (Duitsland). En ook al was het oorlogstijd, het boerengezin behandelde hem fatsoenlijk, gaf hem goed te eten en naast het werk was er tijd voor plezier. Meneer is in zijn leven nog een paar keer teruggegaan.

Na de oorlog ontmoette Hannes zijn toekomstige vrouw Maria (Marie) Heijden. Zij was een echte ’s-Gravendeelse en de oudste dochter uit een gezin met 10 kinderen. In 1947 trouwde het stel en begin 1948 werd de oudste zoon Dik geboren. Het jonge gezin ging inwonen bij de ouders van Maria aan de Molendijk. In het kleine huisje woonden ook nog haar oma, broers en een zus.

Hard werken als vlasser
Meneer Vermoen verdiende met het verbouwen en bewerken van vlas een goed loon bij boer Tak uit de Rijkestraat. Later verdiende hij wat extra’s door een eigen stuk vlasland te verbouwen. Hierdoor konden ze naar De Tol verhuizen (halverwege op de Molendijk van ’s-Gravendeel naar Puttershoek). In 1953 moesten ze door de Watersnoodramp naar Rotterdam evacueren. Het gezin keerde weer terug naar een nieuwbouwhuis in de Irenestraat, in ‘de nest’ in ’s-Gravendeel. Daar werden de andere 2 kinderen geboren (dochter Marjo en zoon Johan). 6 weken na de geboorte van hun jongste zoon verhuisden ze naar de Verbruggestraat. Daar woont Hannes nog steeds.

Tijd voor het gezin
In de tijd dat hij bij Koninklijke Hoogovens in IJmuiden werkte, maakte hij lange dagen. Met een busje reed hij dagelijks werklui heen en weer. Tijd voor het gezin maakte hij altijd. In het weekend ging hij mee naar de voetbal, hij viste veel in De Kil en leerde daar zijn dochter zwemmen. Het gezin trok erop uit naar het strand bij Haamstede en in het weekend reden ze een rondje met de auto en haalden ze een patatje in Zwijndrecht. Hij stapte over naar Hoogenboom Spijkenisse, waar hij heeft gewerkt totdat hij bijna 65 was. Na zijn pensionering vertelde hij nog graag over zijn werk. Soms reed hij een rondje langs werklocaties in het Botlekgebied.

Hannes maakt graag grapjes en is een mensenmens. Tot op de dag van vandaag is hij nieuwsgierig, wil hij weten wat er gebeurt en is hij belangstellend naar anderen. Zijn hobby’s waren vissen, werken in zijn volkstuin, zingen in een mannenkoor en het ouderenkoor Zanglust. Zijn echte passie is biljarten, wat hij nog steeds doet in de Hoeksche Waard-competitie en in het Trefpunt met leden van de ASG (Algemene Seniorenbond ’s-Gravendeel).

 

Het beste ervan maken
Na het overlijden van zijn vrouw in 2014 had hij een moeilijke tijd, maar hij heeft gelukkig de draad weer op kunnen pakken. Met huishoudelijke hulp kan hij nog steeds zelfstandig wonen. Muziek, puzzelen, tv-kijken en wat kletsen met iedereen die bij hem binnenloopt: elke dag maakt hij er het beste van.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren