Huurders verenigen zich in Facebookgroep ‘Klachten HW Wonen’

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

In juli 2022 werd op Facebook de groep ‘Klachten HW Wonen’ opgericht. Anne Tenthof van Noorden, initiatiefneemster, vond het na jaren ellende met de woningcorporatie tijd worden voor actie. Via de groep hoopt ze huurders met klachten te verenigen om samen de strijd aan te gaan en constructieve veranderingen teweeg te brengen binnen HW Wonen.

Dat er behoefte was aan een dergelijke groep blijkt wel uit de snel stijgende groepsgrootte. Binnen een half jaar staat de teller al op ruim 1100 leden. En de klachten die gedeeld worden liegen er niet om: woningen vol schimmel, betonrot, renovaties en reparaties die niet of slechts half worden uitgevoerd en ga zo maar door. Om over het contact met de woningcorporatie maar te zwijgen. Terugbellen gebeurt zelden en afspraken zwart op wit zetten lijkt eveneens teveel gevraagd. Zo staan huurders altijd met lege handen als het gaat om bewijs van de nalatigheid van HW Wonen. Na enige tijd voegde Kim Wittop Koning, juridisch adviseur en al betrokken bij diverse zaken tegen de woningcorporatie, zich bij de groep. Voor Tenthof van Noorden een grote hulp in de strijd die zij begonnen is.

Tenthof van Noorden: ‘Ruim vier jaar lang heeft HW Wonen mij in de steek gelaten. Wat begon als een kleine vochtplek op de buitenmuur is in vier jaar tijd uitgegroeid tot een onbewoonbare woning vol schimmel. Zelf heb ik wekelijks gebeld, maar teruggebeld werd ik zelden. Meerdere bedrijven zijn langs geweest om vast te stellen dat de muur vochtig was, wat werkelijk iedere leek had kunnen zien. Maar daarna hoorde ik dan weer niks meer. Uiteindelijk werd er een lekdetectiebedrijf ingeschakeld. Hoewel, of ik zelf even met dit bedrijf wilde bellen en afspraken wilde maken. Dit was voor de woningcorporatie kennelijk te moeilijk. Maar ook nadat dit bedrijf was geweest bleef het weer stil. Het moment waarop ik luchtwegklachten kreeg ben ik naar mijn huisarts gegaan. Hij deelde mij mee dat het niet verantwoord was nog langer in mijn woning te blijven wonen. Dit heb ik schriftelijk aan HW Wonen laten weten.’

Het verloop van een lekkage aan het Bakhuis in Oud-Beijerland – Foto Prive

Totaal heb ik ruim 31 maanden niet in mijn woning kunnen wonen, maar moest ik wel huur blijven betalen. En denk maar niet dat je daar veel van terugziet. De schadevergoeding die ik heb gekregen is werkelijk een lachertje. Na dreigen met een advocaat kreeg ik eindelijk een andere woning aangeboden. En dan te bedenken dat HW Wonen de schimmelwoning binnen een half jaar voor ruim 220.000 euro heeft verkocht.’

Na al deze ellende besloot Tenthof van Noorden de groep ‘Klachten HW Wonen’ op te richten op Facebook. In eerste instantie om te inventariseren hoeveel mensen er met klachten zijn en wat voor soort klachten er vooral worden gemeld. Maar uiteindelijk met het doel om een verandering bij de woningcorporatie te bewerkstelligen. Het kan niet zo zijn dat mensen die afhankelijk zijn van de sociale woningbouw op deze manier behandeld worden. Er dienen diverse veranderingen plaats te vinden, waarbij het belang van de huurders bovenaan komt te staan.

Inmiddels zijn er diverse gesprekken gevoerd het de directeur van HW Wonen, Dennis Lausberg. Er is afgesproken dat er door Kim Wittop Koning en Anne Tenthof van Noorden een rapport wordt opgesteld waaruit naar voren komt wat de grootste problemen voor huurders zijn en wat er volgens hen moet veranderen binnen de woningcorporatie.

Tenthof van Noorden: ‘ Het eerste deel is inmiddels afgerond, maar er volgen meer enquêtes die huurders in kunnen vullen. Om te zorgen dat de conclusies die wij trekken representatief zijn voor wat er speelt onder de huurders van HW Wonen, is het wel belangrijk dat zoveel mogelijk huurders deze enquêtes invullen, ook degenen die wel tevreden zijn. Vandaar dat wij op zoek zijn naar zoveel mogelijk huurders die ons willen helpen.

Dus, huurt u een woning van HW Wonen of heeft u dit in het verleden gedaan en zou u willen helpen door het invullen van enquêtes, meldt u aan bij de Facebookgroep Klachten HW Wonen of mail naar [email protected] .


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren