Ingezonden brief: Het Korstanjehuis, herhaalt de geschiedenis zich?

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Foto

Geheel onverwachts ontvingen de gebruikers van huiskamer het Korstanjehuis en Sporthal de Bongerd te Klaaswaal een uitnodiging voor een bespreking. Sinds 1 januari 2022 heeft Bres accommodaties de exploitatie van alle gemeentelijke eigendommen binnen de Hoeksche Waard.  De genodigden zijn ingesprek gegaan en men is niet verder gekomen dat het onderwerp Het Korstanjehuis. Bij de start van de presentatie met als eerste onderwerp sluiting Korstanjehuis liep de discussie al het vast en werd de sfeer grimmig.

Om op deze wijze geconfronteerd te worden met deze stellige tekst zonder ook maar enige aanwijzingen vooraf was absurd. Aanwezige ouderen met de tranen in hun ogen, met stomheid geslagen wat de volgende ochtend resulteerde in een onrust binnen Klaaswaal die zijn weerga niet kent. Een actie van Bres in opdracht van de eigenaar onze gemeente Hoeksche Waard? Zonder besluitvorming van de gemeenteraad? Zonder toepassing van de participatie regeling?

Na de herindeling werd voor de dorpskernen specifiek aandacht toegezegd. Faciliteiten voor alle doelgroepen in dorpskernenzouden worden behouden, en zo nodig verbeteren. We zijn nog geen twee jaar op pad met deze organisatie en de eerste faciliteit binnen Klaaswaal staat al op de nominatie gesloopt te worden?

Zoveel activiteiten die in het Korstanjehuis plaatsvinden, voor allerlei doelgroepen met voornamelijk oudere inwoners is het Korstanjehuis een ontmoetingsplaats in een dorpse sfeer en opzet. Toegankelijk voor mindervaliden, voldoende parkeermogelijkheden in de direct omgeving.

Biljarten, kaarten maken, winterkost dag, jubileum of verjaardag vieren. Het is een ideale locatie.
Geen ove
rlast voor de omgeving.

Is Bres dan de partij die dergelijk nieuws moet brengen zonder dat de gemeente überhaupt iets heeft laten horen en er niet eens bij te zijn deze avond? Is Bres accommodaties de partij die een sloop in werking kan zetten? Dit alles is als een complete overval ervaren en voorbeeld hoe slecht communicatie kan zijn zonder voldoende kennis van wat leeft in een dorp als Klaaswaal.

Het feit dat de gemeente sinds 25 januari 2022 een participatievisie heeft, betekent dat er beter moet worden gecommuniceerd met inwoners. Dit staat haaks op de inhoud van het vastgestelde beleid. Deze actie veroorzaakt ontzettend veel onrust bij de gebruikers. Het hoort absoluut niet in de een samenleving die ouderen langer thuis wil laten wonen. Zonder isolement en met sociale contacten vanuit en met de omgeving.

Het dorp gonst want wat is het volgende? Het onbekende, de manier van communiceren maakt een onzekerheid los. Bres accommodaties is een bedrijf, een commerciële partij die blijkbaar nauwelijks sociale antennes heeft om een inschatting te kunnen maken voor datgene wat men de wereld in slingert en de gevolgen er van. Voor nu en de toekomst.

Klaaswaal op de barricade? Waar gaat dit eindigen want raak je Klaaswaal dan raak je een zeer hecht dorp die zeer veel waarde hecht aan de nog aanwezige faciliteiten.

Wij hebben geprobeerd informatie te krijgen van de verantwoordelijke wethouder. Voor alsnog geen reactie.

Twee bezorgde inwoners van Klaaswaal

Ineke Korbijn en Erica Saarloos.

Eerder dreigde er ook al sluiting – Foto Heleen Schop

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren