Aannemers met groen hart krijgen contract groenbeheer 2023-2030 in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto Archief

Vanaf 16 maart is het groenbeheer in de bebouwde kommen in Hoeksche Waard West voor 7 jaar vergund aan aannemers Wallaard Groen uit Noordeloos en A-Garden Groenspecialisten uit Dordrecht. A-Garden Groenspecialisten gaat aan de slag in en rond Oud-Beijerland, Heinenoord en Westmaas. Wallaard Groen voert het groenbeheer in en rond Piershil, Goudswaard, Zuid-Beijerland, Nieuw-Beijerland en Numansdorp uit.

Beide aannemers kwamen na een openbare Europese aanbesteding als beste uit de bus. In de opdracht aan beide aannemers staan duurzaamheid en kwaliteit voorop. Het groenbeheer dat de aannemers in opdracht van gemeente Hoeksche Waard gaan uitvoeren, moet onder meer een bijdrage leveren aan het herstel van de biodiversiteit in de openbare ruimte.

Langlopend contract: beter voor duurzaamheid, kwaliteit en voordeliger

Harry van Waveren, wethouder Duurzaamheid, is blij met het nieuwe contract: “We hebben de aannemers de opdracht gegeven het groenbeheer uit te voeren op een manier die goed is voor de biodiversiteit. De aannemer kan dankzij de langere looptijd van het contract investeren in technieken en machines die beter zijn voor de natuur en in kennis van de groenmedewerkers die het beheer uitvoeren.  Dat is niet alleen goed voor de kwaliteit van het openbaar groen, we helpen zo ook de biodiversiteit in de dorpen versterken. Een langlopend contract is bovendien ook financieel voordeliger.”

Biodiversiteit versterken

Met biodiversiteit wordt de verscheidenheid aan leven bedoeld, zowel bovengronds als ondergronds. Als het met soorten niet goed gaat, heeft dat gevolgen voor heel veel andere soorten. Het versterken van de biodiversiteit is geen overbodige luxe. Op dit moment  gaat het niet goed met de biodiversiteit. Met name insecten hebben het moeilijk. Een ander groenbeheer kan helpen bij het sterker maken van de biodiversiteit in onze gemeente.

Wilder openbaar groen belangrijk voor planten en dieren

Een andere manier van groenbeheer betekent ook dat het groen er soms wat wilder uitziet. De aannemers houden bij het uitvoeren van hun beheertaken namelijk ook rekening met de seizoenen. Dat betekent onder meer dat in mei, het bloei- en broedseizoen, veel gazons/grasvelden niet worden gemaaid. Alleen op plekken waar dat echt noodzakelijk is, wordt die maand gemaaid. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar er voor de verkeersveiligheid goed zicht moet zijn, of waar gespeeld wordt. Als er gemaaid is, blijft het maaisel wat langer liggen. Op die manier kunnen de zaadjes van bloemen en bloeiende kruiden de grond bereiken. Of ze gaan met de wind mee naar een andere plek. Het maaisel wordt later opgehaald.

Netwerk van groene en blauwe stukjes natuur

Voor insecten, kleine dieren en planten is het lastig grote afstanden te overbruggen. Om te kunnen overleven is het daarom belangrijk dat veel bermen, stukjes groen, kreken en sloten op elkaar zijn aangesloten. Insecten kunnen dankzij dat groenblauwe netwerk bijvoorbeeld makkelijker voedsel en een schuilplek vinden. Dat is goed voor de biodiversiteit! Door wilder openbaar groen op elkaar te laten aansluiten helpen we dieren en planten. In de Hoeksche Waard werken we dus steeds vaker samen met de natuur. Dat noemen we GeWild Groen. Kijk voor meer informatie op onze website: GeWild groen – Gemeente Hoeksche Waard (gemeentehw.nl).


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren