Marja Visscher exposeert ‘tricotins’ in bibliotheek Nieuw-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

  Het is bibliotheek Nieuw-Beijerland die de primeur heeft om de tricotins van de Klaaswaalse schrijfster Marja Visscher te exposeren. Deze textiele kunstvorm op deze wijze geëxposeerd is tot op heden totaal onbekend. Nog nergens in Nederland, maar ook daar buiten treft men dergelijk werk aan. Toch is de kunst op zich al heel oud. Aan de hand van archeologische vondsten in Frankrijk blijkt dat het rondbreien al bestond in de vroege middeleeuwen. In Zweden zijn er ook tal van klossen uit de 18de eeuw gevonden die werden gemaakt uit delen van een hertengewei. Daarmee werden stevige koorden van touw gebreid die werden gebruikt als veters, voor haar- en kledingsluiting, trekkoorden, om gereedschap aan op te hangen of voor verpakkingen.

Wat de vondsten van been gemeen hadden was de vorm, namelijk een hol buisje waar in de bovenkant punten werden gesneden of metalen pinnen werden geslagen. Het heeft veel weg van wat wij in Nederland de ‘punnikklos’ zijn gaan noemen. Veel kinderen maakten daar kennis mee in de vorm van een paddenstoel of een vrolijk lachend poppetje. Veel mensen maakten de punnikklos ook zelf van een leeg houten klosje garen met daarop vier spijkertjes. Kinderen konden er al snel met restjes wol lange staarten mee punniken. Werkjes die leidden tot het maken van sieraden of, met ijzerdraad erin, fraai gevormde letters, popjes en andere vormen. Tegenwoordig zijn er ook punnikmolentjes, maar Visscher prefereert het echte ouderwetse handwerk en gebruikt gewoon de klos. ‘Weliswaar geen fraai beschilderde, maar een gewoon blank houten klosje, dat in verschillende maten te koop is,’ aldus Marja

  Hoewel zij heel graag schildert met acryl op doek, er was al eens een expositie van haar in de bieb te zien, besloot zij met de koorden ‘tricotin’ iets heel anders te doen, namelijk voorstellingen op doek al dan niet in combinatie met kralen en kantjes. Zij begon haar textiele werkvorm met zo min mogelijk kleur. Visscher: ‘Hoewel wit, crème en gebroken wit zijn uiteindelijk ook kleuren, waarmee ik de volle aandacht op het werk zelf wilde leggen. Ook spelen in dit werk de schaduwen een bijzondere rol. Marja: ‘Zoals wel te zien is, gaat er heel veel tijd in zitten. Ik ben gemiddeld 170 uur bezig met één kunstwerk voor wat de grote doeken van 60×80 cm betreft. Voor de kleinere doeken gebruikte ik maskers in combinatie met tricotin. Daarna volgden wat experimenten met zwart/wit en weer later maakte ik gebruik van wat bij elkaar passende, soms overlopende kleuren, waardoor het beeld toch veel rust geeft. Zo ontstonden zowel abstracte werken als beeldende werken.’ Verder verwerkte zij o.a. satéstokjes (in verschillende lengtes) waarmee ze de stokjes van ‘een jasje’ voorzag, hetgeen haar de vrijheid gaf om met zowel ronde als strakke rechte vormen te werken. In een van de werken toont zij aan dat schilderen en textiele werkvormen goed te combineren zijn door er een prachtige abstracte mixed mediacollage van te maken.

  De werken zijn allemaal voorzien van een zwarte lijst. De grote werken kosten inclusief lijst 450,- euro, de kleine inclusief lijst 225,- euro.

Daarnaast exposeert Marja Visscher in de vitrinekast ook enkele kleine pentekeningen, de zogenaamde zentangles als ook haar verzameling vrolijk gekleurde punnikklosjes waarmee vooral kinderen over de gehele wereld worden beziggehouden met het rondbreien.

  De expositie is vanaf heden te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek tot en met 30 juni 2023. De bibliotheek is gevestigd in de Achterstraat 24 in Nieuw-Beijerland. De openingstijden zijn op dinsdagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur; woensdagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur en op woensdag- en vrijdagavond van 18.30 tot 20.00 uur.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren