Ontwikkelingen gebied inrichting De Buitenzomerlanden in Heinenoord

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Archieffoto: Gemeente Hoeksche Waard

Het is een tijd geleden dat de gemeente communiceerden over de inrichting van het gebied De Buitenzomerlanden. De werkgroep die eind 2021 door de gemeente is opgericht heeft hard gewerkt aan een vragenlijst voor alle inwoners van Heinenoord. Binnen enkele weken ontvangen alle inwoners vanaf 16 jaar uit Heinenoord een brief van de werkgroep met meer informatie over de vragenlijst en dat proces. In deze nieuwsbrief geven wij alvast informatie over wat er aan de vragenlijst voorafging en hoe het vervolgproces eruit ziet.

Wat ging er aan de vragenlijst vooraf?

In 2020 diende Eneco een initiatief in bij de gemeente voor de ontwikkeling van een zonnepark in een deel van de polder De Buitenzomerlanden. Vanuit het dorp Heinenoord was er veel weerstand tegen dit zonnepark. De gemeente besloot daarom alle plannen op pauze te zetten en eerst samen met de inwoners van Heinenoord het proces opnieuw te starten en te onderzoeken wat de wensen en ideeën zijn voor het gebied.

Werkgroep De Buitenzomerlanden

De gemeente stelde eind 2021 de werkgroep De Buitenzomerlanden samen. De werkgroep bestaat uit leden van de Vrienden van Heinenoord, Buurt Bestuurt, enkele betrokken individuele inwoners uit Heinenoord, Hoekschewaards Landschap, HW Duurzaam, grondeigenaar a.s.r. en ontwikkelaar Renewable Energy Factory (REF). Deze werkgroep draagt zorg voor een transparante procedure en besluitvorming over de inrichting van De Buitenzomerlanden. De werkgroep ziet mooie kansen voor dit gebied en voor de rest van de inwoners die hierbij hun stem mogen gebruiken. Vanaf donderdag 30 maart is de website www.buitenzomerlanden.nl online. Hier vindt u informatie over het gebied De Buitenzomerlanden, de werkgroep en het verdere proces.

De werkgroep Buitenzomerlanden bestaat uit
Inwoners: Marcel van Rooijen (Vrienden van Heinenoord) Ben Smit (Vrienden van Heinenoord) Piet Zijlstra (Vrienden van Heinenoord), Leone Leeuwenburg (Buurt Bestuurt), Nelleke van Buren, Niels van Pelt, Sjaak Bos, Arjo van Dijk.

Organisaties: Hoekschewaards Landschap (Bart Kingma en Henk Malta), HoekscheWaardDuurzaam (Piet Jansen), Gemeente Hoeksche Waard (Moniek Stapel), Renewable Energy Factory (Ronald Kloet), a.s.r. (Jaap Rottink)

Waarom richten we het gebied De Buitenzomerlanden in?

De bodem van de buitendijks gelegen polder De Buitenzomerlanden is in de jaren ‘70 gebruikt als stortplaats voor slib uit de havens van Rotterdam. Later is daar een laag schone grond over gelegd en zijn er niet-diep wortelende gewassen op geteeld. De grondeigenaar, verzekeraar a.s.r., besluit nu het terrein niet meer voor de voedsellandbouw te gebruiken. Om de grond toch rendabel te laten zijn, kan a.s.r. besluiten over te gaan op de productie van bijvoorbeeld olifantsgras, een gewas dat onder andere in de bouw wordt gebruikt. Hierdoor krijgt het gebied dus een andere inrichting dan nu het geval is.

Wensen voor het gebied De Buitenzomerlanden
De werkgroep wil onderzoeken of er naast de bomencompensatie, ook andere inrichtingsmogelijkheden voor het gebied zijn. De gemeente ondersteunt dit proces. A.s.r. vindt een goede relatie met de inwoners belangrijk en wil graag iets terugdoen voor de inwoners. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Grondeigenaar a.s.r. heeft namelijk andere inkomsten nodig als er geen olifantsgras of iets dergelijks verbouwd gaat worden. De inwoners bepalen, binnen de mogelijkheden die er zijn, mee hoe dit vorm krijgt. Grondeigenaar a.s.r. en investeerder REF willen samen met de inwoners van Heinenoord, die mogelijkheden onderzoeken.

Binnenkort onvangen de inwoners van Heinenoord een vragenlijst over De Buitenzomerlanden

Voor er concrete plannen gemaakt kunnen worden voor een andere inrichting van het gebied, wil de werkgroep graag weten wat de inwoners van Heinenoord belangrijk vinden De werkgroep heeft een vragenlijst gemaakt. Een onafhankelijk onderzoeksbureau verstuurt en verwerkt de vragenlijst. Binnen enkele weken ontvangen alle inwoners van 16 jaar en ouder uit Heinenoord deze vragenlijst. De inwoners van Heinenoord hebben dan de mogelijkheid om hun wensen en ideeën over het gebied aan ons door te geven.

Het vervolg

De werkgroep wil de inwoners van Heinenoord de komende periode graag 2 keer benaderen met een vragenlijst voor input. Binnen enkele weken verstuurt de werkgroep de eerste vragenlijst over de wensen en ideeën over het gebied. Op basis van de antwoorden maken we verschillende scenario’s/ontwerpen voor de inrichting van het gebied. In de tweede vragenronde kunnen inwoners aangeven welk scenario hun voorkeur heeft. Het meest gekozen scenario/ ontwerp legt de werkgroep vervolgens aan de gemeente voor.

Heeft u vragen?

Dan kunt u contact opnemen met de projectondersteuners van de gemeente via e-mailadres [email protected] of via telefoonnummer 088 – 647 36 47.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren