CDA Raadslid Jolanda Koning: “Help verenigingen bij aanpak duurzaamheidsmaatregelen’’

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Jolanda Koning (raadslid CDA HW) Violieke van Eijk, Bert Groeneweg, Jolenta van der Sijde, Henk Melissant en Johan Louwen in vergadering op locatie, deze keer bij de brandweer Goudswaard. - Foto CDA

Steeds meer verenigingen voelen de urgentie om hun clubgebouwen te verduurzamen. Niet alleen omdat het belang wordt gezien dat er iets tegen klimaatverandering moet worden gedaan, maar ook om kosten te besparen. De grote hoeveelheid beschikbare informatie en verschillende mogelijkheden om subsidie aan te vragen maakt het voor bestuurders van de verenigingen niet gemakkelijk om de juiste keuze te maken welke maatregel het meest effectief is en het beste bij de specifieke situatie van de vereniging past. Is een warmtepomp de beste investering of kies je voor zonnepanelen op het dak van de kantine. Misschien is juist wel lonend om extra isolerende ruiten aan te schaffen.

CDA Raadslid Jolanda Koning ontving een uitnodiging van de Dorpsvereniging van Goudswaard om over dit onderwerp te spreken. Zij merkt dat dit vraagstuk daar bij veel verenigingen speelt maar dat dit ook het geval is in andere dorpen van de Hoeksche Waard. Daarom wil ze actie om verenigingen bij te staan in het maken van de juiste keuzes bij het verduurzamen. Koning is vastberaden waar het gaat om een passende aanpak voor dit probleem: “Het is in ieders belang dat we versnellen bij de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie. Niet alleen de huidige generatie heeft daar baat bij, ook onze kinderen verdienen het om op te groeien in een schone en duurzame wereld. En voor verenigingen is het dubbel winst: met verduurzamingsmaatregelen bespaar je ook nog eens geld.

Koning stelt dan ook een concrete aanpak voor: “De wil is echt aanwezig bij de clubs, maar het valt niet altijd mee om de juiste informatie boven water te krijgen over wat nu de beste maatregel is. Juist daar kan de gemeente een mooie rol in vervullen. Daarom heb ik vragen aan het college gesteld over de mogelijkheid om een verduurzamingsbijeenkomst voor (sport)verenigingen te organiseren door de gemeente. We willen dit in eerste instantie voor de verenigingen in Goudswaard organiseren maar ik weet zeker dat in andere dorpen ook verenigingen zijn met deze vragen. Als gemeente kunnen we zo op een laagdrempelige manier in alle dorpen verenigingen helpen om de energietransitie te versnellen en zo toekomstbestendig te worden, niet alleen op het gebied van duurzaamheid maar ook financieel”.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren