De geboorte van een vijfling!

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Wat doen de geitjes het goed. - Foto Erica Saarloos

Op de kinderboerderij de Boezemvriend in Oud-Beijerland is een vijfling geboren. Een uitzonderlijk bijzondere geboorte want Nubische geiten krijgen over het algemeen nooit zoveel nakomelingen uit één dracht.


Ondanks dat het de tijd van de geboortes is, was dit er eentje die zelfs de beheerder, Ellis Vermeulen van de Boezemvriend in Oud-Beijerland deed opkijken. In de 22 jaar dat zij geboortes van geiten meegemaakt heeft en zo nodig hulp heeft geboden was zij serieus verrast. En Ellis is wat dat betreft in de welbekende “lammer” tijd wel iets gewend.

Ellis kwam donderdagochtend om 7.45uur op haar werk aan en zoals altijd in deze tijden is haar route direct richting de stallen. Alle drachtige dieren zijn voor haar belangrijk en controleert ze als eerste werk. En deze donderdagochtend trof ze de geit Floor aan die haar eerste geitje reeds gebaard had en haar ook nog aan het werk zag. Ellis kon na het aanschouwen van haar gedrag direct beoordelen dat Floor hulp nodig had. Dus mouwen opgestroopt, handen gedesinfecteerd en aan de slag. Als beheerder van de kinderboerderij is dit gesneden koek maar als buitenstaander te horen hoe dit verlopen is, serieus mijn petje af.

Het eerste geitje lag al in het stro terwijl Ellis nummer 2 gehaald heeft, dit was een bokje. Met de gedachte dat de bevalling daarbij achter de rug was. Maar nee, ze voelde een derde geitje maar die lag in een stuit dus met wat meer moeite kwam er een prachtig bokje tevoorschijn. Een drieling, zo prachtig. Maar toch, Ellis dacht iets anders. Er was er volgens haar nog eentje en daar kreeg ze volledig gelijk in. Natuurlijk verbaasde het haar zelf ook maar ze kwamen er echt, nummer vier en vijf volgde. Alom verbazing, blij dat het achter de rug was voor Floor. Die het steen druk had met haar kroost schoon likken. Drie kleine bokjes en twee kleine geitjes. Dat is wonderbaarlijk maar helaas ook ingewikkeld, het kleinste en zo ook laatste geitje was te zwak en heeft het helaas niet gehaald. De andere vier zijn kleiner dan bij een tweeling dracht dus moesten wel direct onder de warmte lamp.

Moedergeit Floor is in 2016 ook op de kinderboerderij geboren. Zondag 2 april was ze om precies te zijn jarig. Ook Floor is toen met behulp van Ellis geboren en uitgegroeid tot een prachtige geit die nu heel erg bezorgd is over haar kleintjes. Want ze zijn nog niet zo sterk en dat vind Floor best wel ingewikkeld. Ellis heeft de jonge natuurlijk binnen een half uur de benodigde biest gegeven die ze gemolken had bij Floor. De eerste voeding hebben de kleintjes uit de fles gekregen. Dit is van levensbelang want deze biest is de eerste moedermelk en brengt het proces in de lijfjes op gang. De meconium wat de eerste ontlasting van een pasgeborene is komt daardoor ook op gang.

Floor wil graag dat haar kroost snel gaat staan, snel bij haar drinkt en probeert met haar snuit en poot haar kleintjes aan de gang te krijgen. Want zo werkt het in de natuur. Snel lopen, snel drinken en sterk worden. Dan heb je als kinderboerderij medewerkers een taak. Want Floor moet nog even voorzichtig zijn, haar kroost is echt klein. En daar staan de mensen op de kinderboerderij dan voor klaar. Alles voor moeder en haar kinderen.

Floor staat natuurlijk afgeschermd van de rest van de ontzettend nieuwsgierige geiten. Zij die met een uitgerekte nek nog wat mee proberen te krijgen van het tafereel achter die strobalen en dat hek.

Een prachtig tafereel waar meerdere kleine geitjes en bokjes rond huppelen. Die klimmen, springen en klauteren op de rug van moeders, grote zussen en tantes. Daar kan je in stilte genieten van alles wat je ziet.
Ik ben zomaar een passant. Maar vond het de moeite waard om mijn beleving op papier te zetten. De moeite waard om te gaan kijken. 1e en 2e paasdag geopend van 10.30 t/m 16.00uur.

Erica Saarloos, De toevallige passant.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren