Leerlingen De Dubbeldekker en De Vliet zijn geraakt door oorlogsverhalen

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto Casper Streefkerk

Vanochtend bezochten zo’n 21 leerlingen van OBS De Dubbeldekker 2 kindgraven op de algemene begraafplaats in Numansdorp. De school adopteerde in 2014 de graven van Jaapje van Nugteren en Bernardus Koch. De jongetjes waren nog geen 2 jaar oud toen ze op 12 mei 1940 om het leven kwamen bij een bombardement in de Havenstraat. Elk jaar maken leerlingen van groep 8 hun grafstenen schoon. Hierdoor leren ze op een veel persoonlijker manier over de Tweede Wereldoorlog.

2 jonge kindertjes omgekomen aan begin Tweede Wereldoorlog

Het bezoek aan de begraafplaats maakt elke keer diepe indruk op de leerlingen. Het verdrietige verhaal erachter raakt hen. De ouders van Bernardus logeerden bij de familie van Nugteren in Numansdorp, omdat zij het in de Rijkshaven – waar hun schip lag aangemeerd – te onveilig vonden. De 2 kinderen zijn de eerste oorlogsslachtoffers in de voormalige gemeente Cromstrijen.

Wethouder Harry van Waveren praatte met de kinderen over wat deze gezinnen is overkomen. Stel je eens voor dat het jezelf overkomt? Dat een jong broertje wordt geraakt door een bom. Hoe huizen om je heen instorten en je altijd bang bent voor wat er gaat komen. Dat je niet gewoon kunt spelen of naar school kunt gaan. Door de oorlog in Oekraïne en mensen die door oorlogsgeweld naar ons land vluchten, hebben ze daar wel een beeld bij. Er werd vanochtend ook gepraat over wat het betekent om in vrijheid te kunnen leven.

Verzetsstrijder uit wraak doodgeschoten, samen met 48 anderen

Op donderdagmiddag 14 april maakten zo’n 17 kinderen uit groep 7/8 van CBS De Vliet het graf van verzetsstrijder Pieter Pot schoon. Hij ligt begraven op de algemene begraafplaats in Klaaswaal. De basisschool adopteerde zijn graf in 2017. Zijn kleinzoon Peter Pot was er deze middag bij om vragen van de kinderen te beantwoorden. In het boek ‘Na 70 jaar stilte’ schrijft hij over de tragische dood van zijn opa. Op 8 maart 1945 werd Pieter Pot in kamp Amersfoort aan het einde van een 350 meter lange schietbaan geëxecuteerd, samen met 48 andere gevangenen. Dit als represaille voor een aanslag op de SS-officier Rauter.

In aanloop naar 4 mei besteden meer (basis)scholen in de Hoeksche Waard aandacht aan de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Vorige week maakte OBS De Blieken het graf van oorlogsslachtoffer Willem van der Ree schoon. De Groen van Prinstererschool maakte het monument op het Oranjeplein in Klaaswaal schoon.

Belangrijk om jonge generaties te blijven betrekken

Het is belangrijk om jonge generaties bij oorlogsverhalen te blijven betrekken. Door het schoonmaken van oorlogsgraven en -monumenten gaan die verhalen voor hen leven. Jonge mensen bedenken dan hoe het zou kunnen zijn om in de schoenen van anderen te staan. En dat ze zelf een rol kunnen spelen om te voorkomen dat het ooit weer gebeurt.

Foto Casper Streefkerk
Foto Casper Streefkerk

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren