Zinkwegse Boys wint streekderby van GOZ

Niemand hoefde de spelers van beide ploegen het belang van deze derby voor de ranglijst in de 4e klasse F uit te leggen. Zinkwegse Boys stond er met 20 punten uit 19 wedstrijden niet erg rooskleurig voor en GOZ met 18 punten uit 18 wedstrijden deed het tot nog toe in deze spannende competitie niet veel beter. Men besefte, dat deze wedstrijd wel eens de beslissende in de strijd om de zo gevreesde degradatie naar de 5e (kelder-) klasse zou kunnen zijn.

Vooral de thuisploeg leek in de beginfase moeite te hebben met deze spanning. Er werd nerveus gespeeld, hetgeen het combinatievoetbal niet ten goede kwam, terwijl GOZ met lange ballen opportunistisch de aanval zocht. De door een aantal blessures aangepaste ‘gelegenheids-verdediging’ bleek echter een goede keuze van trainer Peter van Dam en assistent Henk Reedijk. Aangevoerd door de immer gedreven en sterke Bas Koelemeijer, samen met Niels Nederlof en John van der Zanden, hield deze prima stand. De opbouw begon na de nerveuze start steeds beter vorm te krijgen, waardoor er ook wat kansen voor de Boys kwamen. Zelfs in die mate, dat Marnix de Koning in de 37e minuut slechts onreglementair kon worden gestuit binnen de zestien: penalty. Deze werd feilloos benut door Rens Burgwal: 1-0 Door de voorsprong kreeg ZWB meer zelfvertrouwen; het spel werd rustiger en daardoor nauwkeuriger. Dit resulteerde in meer kansen, zoals in de 40e minuut. Keeper Maxim Kamp van GOZ redde echter uitstekend. Derhalve werd de ruststand:1-0

In de beginfase van de tweede helft kreeg Nasser Abdalla nog een grote kans op de 2-0, maar wederom toonde doelman Maxim Kamp van GOZ zijn kwaliteit. Wellicht hierdoor gesteund gingen de Oranje-Zwarten op zoek naar de gelijkmaker. Nadat in de 57e minuut de bal nog via de lat over het doel van ZWB-keeper Arne de Jong ging was het in de 66e minuut wel raak: uit een verwoestende vrije trap van net buiten het strafschopgebied spatte het leer in de touwen: 1-1. Dit ‘zwabberende’ schot, onhoudbaar voor doelman Arne de Jong van Zinkwegse Boys kwam in de 66e minuut van de voet van Rick in ’t Veld. En in de 70e minuut ging een schot van de rechtsbuiten van de gasten net voor het doel van de aangeslagen Oud-Beijerlanders langs.

Daarna herpakten dezen zich echter weer. Ze werden wat feller op de bal en trokken het initiatief weer naar zich toe. Hierdoor kwam GOZ steeds meer onder druk te staan. Het was Zinkwegger Marnix de Koning, die zijn ploeg in de 75e minuut loon naar werken gaf: met een werkelijk oogverblindend mooi schot vanaf de rechter punt van het strafschopgebied schoot hij de bal in verre bovenhoek langs de verbouwereerde Maxim Kamp: 2-1

In de 89e minuut was het een sublieme actie over de rechtervleugel van de ingevallen Mees Lebbink, die Kevin Brasser vrij voor het doel van GOZ zette. Deze miste niet, waardoor de thuisploeg de beslissende 3-1 op het scorebord zette.

GOZ bleef echter prijzenswaardig strijden en scoorde in blessuretijd nog de 3-2, wederom uit een fraaie vrije schop vanaf zo’n 20 meter. Schutter: Julian van Es.

Hierdoor werd het toch nog even spannend voordat de uitstekend leidende scheidsrechter Ramsay Van Rhijn het verlossende eindsignaal gaf.

Conclusie: Het collectief van ZWB bleek sterker dan de individuele klasse van GOZ. Trainer Peter van Dam (samen met assistent Henk Reedijk) verdient een compliment voor zijn tactische aanpak.