Deense leerlingen te gast bij gemeente Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De Deense leerlingen in de raadszaal van de gemeente Hoeksche Waard - Foto Joke Waltmans

Een groep van ruim 20 Deense leerlingen en docenten van de Rejsby Efterskole uit Denemarken is maandagmorgen door wethouder Adriaan van der Wulp ontvangen op het gemeentehuis in Oud-Beijerland. De leerlingen waren daar samen met leerlingen van CSG Willem van Oranje. De jongeren verblijven in het kader van internationalisering een week bij gastgezinnen in de Hoeksche Waard.

Een deel van de Hoeksche Waardse leerlingen werd vorig jaar gastvrij ontvangen op de Rejsby Efterskole. Dit is een kostschool waar jongeren van 14 tot 18 jaar een jaar verblijven, in dat jaar staan educatie en persoonlijke ontwikkeling centraal. Internationalisering is daarbij een belangrijk onderdeel. Dat ze een uitwisseling hebben met leerlingen van CSG Willem van Oranje is een logische keuze, vanwege het tweetalig onderwijs dat er wordt gegeven. Engels is tijdens de uitwisseling de taal waarin de leerlingen met elkaar en de gastgezinnen communiceren.

Wethouder Van der Wulp (onderwijs) heette de groep van harte welkom in de raadzaal en vertelde hen over Lamoraal van Egmont, de stichter van Oud-Beijerland, en de belangrijke rol van het Spuidorp op het gebied van handel, visserij en industrie. Hij verwees ook naar de street art in het dorp waarmee de Lamoraal en zijn vrouw Sabina van Beijeren in herinnering worden gehouden.

Overeenkomsten

Op verzoek van de wethouder vertelden de Deense leerlingen hoe ze het vonden om in Nederland en specifiek in de Hoeksche Waard te verblijven. Het was hen opgevallen dat er veel overeenkomsten zijn, juist in de kleine dingen zitten de verschillen. Christian had het prima naar zijn zin en vond de uitwisseling een mooie manier om andere culturen te leren kennen. Ook Emil had die ervaring: ,,Je leert nu meer van de lokale gewoonten dan wanneer je hier op vakantie komt,’’ sprak hij.

Grote verschillen tussen school en het leven daar en hier in Nederland zijn er volgens de leerlingen niet, alleen zijn kostscholen hier onbekend. Dat vonden de leerlingen van De Willem wel een ervaring toen ze vorig jaar op de Rejsby Efterskole verbleven.

Docent Alex Mason bedankte de gemeente voor de gastvrijheid. ,,Dit is ons eerste jaar in Oud-Beijerland, hopelijk volgen er nog vele.’’

De leerlingen brengen dinsdag een bezoek aan Rotterdam, woensdag gaan ze naar Den Haag en Scheveningen, donderdag zijn er sportactiviteiten op school, waarna ze vrijdag weer met de trein naar Denemarken reizen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren