Mijlpalen in de Hoeksche Waard, Onthulling mijlpaal 47 aan het Schouteneinde in Puttershoek

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Na al het werk door Pauline Klaver en de anderen van de werkgroep en Lennard Herweijer van team Projecten Civiel van de gemeente, onthulde afgelopen vrijdag wethouder Harry van Waveren officieel mijlpaal 47. - Foto PR

In de Hoeksche Waard is een groot aantal historische gietijzeren kilometerpalen en hectometerpalen bewaard gebleven. Deze mijlpalen zijn in de 2e helft van de 19e eeuw geplaatst langs Rijkswegen als hulpmiddel bij het onderhoud. Met de modernisering van het wegennet zijn de meeste verdwenen. Een overzicht van alle mijlpalen in de Hoeksche Waard kan je hier vinden.

In 2017 werd een deel van de oude postroute, het Schouteneinde in Puttershoek, opnieuw bestraat. Bewoners zagen hierin aanleiding om met de gemeente in gesprek te gaan over het behoud en versterken van de uitstraling van de 600 jaar oude dijk. Hierbij hoorde ook het opknappen van de mijlpaaltjes.

Dit leidde in februari 2017 tot een inventarisatie van alle paaltjes in de Hoeksche Waard. De bewonerswerkgroep schreef vervolgens een notitie om aandacht te vragen voor dit cultureel erfgoed. In 2018 verleende de gemeenteraad subsidie waarmee o.a. een aantal paaltjes opgeknapt werd en waarmee de werkgroep een toeristische fietsroute brochure opstelde.

Door de belangstelling voor de paaltjes kwamen er daarna regelmatig meldingen over paaltjes binnen. Nu zijn er 14 kilometer- en 41 hectometerpaaltjes bekend.

Na al het werk door Pauline Klaver en de anderen van de werkgroep en Lennard Herweijer van team Projecten Civiel van de gemeente, onthulde afgelopen vrijdag wethouder Harry van Waveren officieel mijlpaal 47.

Benieuwd waar er nog meer mijlpalen zijn in de Hoeksche Waard? Klik dan hier!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren