Oppositie roept op tot meer zorgvuldigheid bij bouwen in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Tania Heimans

Zeven oppositiepartijen hebben zich tijdens de raadsvergadering van 18 april krachtig uitgesproken tegen de ‘Leidraad voor ontwikkeling van de Hoeksche Waard’. Zij bestempelen deze als vaag en willen dat zorgvuldig over bouwplannen wordt besloten, het eiland is immers een Nationaal Landschap.

De nieuwe leidraad is bedoeld als afwegingskader bij de beoordeling van grote ruimtelijke ontwikkelingen. Een projectontwikkelaar die straks flink wil bouwen op ons eiland, zal te horen krijgen: “Ja dat kan, mits…” Die mits, dat kader, kan volgens het college dan eerst worden gevonden in deze leidraad. Die zou een uitwerking zijn van de Omgevingsvisie, die vier jaar geleden in samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties tot stand kwam. Voor veel raadsleden biedt deze uitwerking echter onduidelijkheid en daarmee ruimte voor plannen die niet gewenst zijn volgens de Omgevingsvisie. Heldere toetsingscriteria of kaders ontbreken. BurgerBelangen, Constructief Hoeksche Waard, D66, PvdA, GroenLinks, VoorWaards en WOW zijn zeker niet tegen woningbouw, maar willen deze niet overal en menen dat met deze leidraad voorbij wordt gegaan aan de belangen van inwoners, het landschap en de natuur. De Hoeksche Waard is een Nationaal Landschap waarmee je als gemeente zorgvuldig dient om te gaan.  

Tijdens de raadsvergadering was de kritiek op de leidraad niet mild. “Dit is een te vaag stuk, dat op verschillende manieren is uit te leggen, terwijl er wel rechten aan kunnen worden ontleend”, aldus VoorWaards. “Zo worden plots flink vervuilende bedrijven, snelwegen en grootschalige bouwlocaties voor de Randstad mogelijk”, vulde GroenLinks aan. “Deze leidraad is overbodig en helpt niet bij het in samenhang realiseren van ambities voor de Hoeksche Waard”, aldus PvdA. BurgerBelangen vreest dat deze onduidelijke leidraad de mooie Hoeksche Waard niet ten goede komt. WOW wees op het spanningsveld dat met deze leidraad kan ontstaan tussen het mooie landschap en verstedelijking. D66 en Constructief Hoeksche Waard stemden ook volmondig tegen om de genoemde redenen. Waarbij verschillende fracties opmerkten dat zij achter de bezwaren van Hoekschewaards Landschap staan, die in een zienswijze aangeeft dat de belangen van natuur, landschap en biodiversiteit met deze leidraad onvoldoende beschermd worden, terwijl ontwikkelingen juist de kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap zouden moeten versterken.

Ondanks deze bezwaren vanuit Hoekschewaards Landschap en de zeven oppositiefracties is de ‘Leidraad voor de ontwikkeling van de Hoeksche Waard’ door een meerderheid van stemmen van CDA, ChristenUnie, Lokalen, SGP en VVD aangenomen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren