‘Waterpompen die zelfs bij hoge snelheid nog grote vissen zoals paling heelhuids doorlaten! Een kleine aanpassing aan bijvoorbeeld de hellingshoek van de schroef kan al veel verschil maken voor de vis.Interessant werkbezoek vrijdag bij Bosman Watermanagement in Piershil, al sinds 1929 bekend van de zelfsturende watermolentjes voor waterpeilbeheer in weilanden. Inspiratie opgedaan voor het rapport over paling dat EU-parlementariër Bert-Jan Ruissen momenteel schrijft voor het Europees Parlement.
Experts Leo Kranenburg, Bart van Esch en Willem Brandt toonde dat een visveilige pomp altijd maatwerk is: de overlevingskans van vissen hangt mede af van het toerental, drukverschil, het soort oppervlak, de grootte van de pomp enz.
Onderzoek in het grote gemaal De Nesse in Krimpenerwaard toonde dat zelfs 100% van de vis de waterpompen overleeft, ook grotere palingen. Dat is veelbelovend. Deze Nederlandse techniek is al gedetailleerd vastgelegd in een NEN-norm: wat zou het goed zijn als meerdere EU-landen deze verbeteringen zouden toepassen! Zo kan de stand aan palingen verder herstellen.
We zien nu dat de EU vooral inzet op lagere vangst van paling. Maar de visserij heeft slechts beperkte invloed op deze visstand. Ik denk dat er meer winst te behalen is dankzij vis-vriendelijke waterpompen, vispassages enz: zo kan de paling beter trekken van de paai- naar leefgebieden en kunnen consumenten op den duur meer van deze heerlijke vis genieten!’
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.