Bij de strandjes van Mijnsheerenland en Westmaas zijn in het water van de Binnenmaas blauwalgen aangetroffen. De Omgevingsdienst geeft daarom voor beide strandjes een waarschuwing af om niet het water in te gaan. Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen maar bacteriën. Zwemmen in water met blauwalgen kan huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen veroorzaken. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater).
Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen
Laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.
Het water wordt wekelijks gecontroleerd
Vooral in het zwemseizoen – 1 mei tot 1 oktober – vindt er regelmatig controle plaats. Daarom kan het advies wekelijks verschillen. De kwaliteit van het water wordt onder andere beïnvloed door de buitentemperatuur, windrichting en windsnelheid, maar ook de aanwezigheid van waterplanten. Het ‘tot bloei komen’ van blauwalgen heeft dus met veel factoren te maken. Het komt dus zeker niet alleen door warm weer. Er zijn zelfs soorten die van koud weer houden. Check daarom voordat u gaat zwemmen welk advies geldt voor de locatie die u wilt bezoeken.
Meer informatie op www.zwemwater.nl of gebruik de zwemwater-app
Op de website zwemwater.nl kunt u de actuele stand van zaken controleren van alle officiële buitenzwemplekken in Nederland. Op een kaartje kunt u zien of er voor een bepaalde locatie een negatief zwemadvies is afgegeven. Ook leest u op deze website meer over eventuele gezondheidsrisico’s die u loopt als u zwemt in natuurwater. Of download de gratis zwemwater-app. Hier vindt u behalve alle informatie over de kwaliteit en veiligheid van de officiële buitenzwemplekken ook informatie over de aanwezigheid van bijvoorbeeld voorzieningen als wc’s, horeca, speelweide, trailerhelling, enzovoort.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.