Groots welkom voor Roparunners in Oud-Beijerland op 2e Pinksterdag

Redactie Hoeksch Nieuws
12 Min Read
Foto PR

 Op zaterdag 27 mei gaat op Vliegbasis Twente de 32ste editie van de Roparun van start. De finish is op maandag 2e Pinksterdag 29 mei in Rotterdam.  Maar eerst komt de hele karavaan nog door Oud-Beijerland!!!  Er zijn veel festiviteiten langs de route en er komen BN’ers om de teams aan te moedigen. Mitchel Viljeer (Mitchel aan de Maas) zal enige tijd op de locatie Schep de teams komen aanmoedigen en de bekende Roparun drummer Jessie Riethoff staat de hele dag eveneens op de locatie van Schep. 

 De Roparun is een estafetteloop van 530 kilometer waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven“. 

Dit jaar komt de Roparun voor de 13e keer door Oud-Beijerland en het is in al die jaren uitgegroeid tot een groots en succesvol evenement. Alle activiteiten en feestelijkheden die het doorkomstcomité organiseren tijdens deze doorkomst worden zeer gewaardeerd door de bewoners en de vele bezoekers van Oud-Beijerland. 

De warme ontvangst in Oud-Beijerland wordt echter primair georganiseerd voor de ca 170 deelnemende teams die dit jaar de lange en zware tocht volbrengen naar Rotterdam. Ook dit jaar heeft de Stichting Roparun ervoor gekozen niet te starten in Parijs en Bremen, maar dat de hele route door Nederland gaat, zowel een route noord als een route zuid. 

Welkom in Oud-Beijerland bij Kantoor Schep. 

Bij de rotonde Kikkershoek begint het feest! 

De fantastische Welkomstboog is het begin van een lang lint aan festiviteiten in Oud-Beijerland. De teams worden muzikaal welkom geheten door dweilband de Spuigasten. De Schep Groep organiseert dit jaar weer diverse activiteiten veelal gericht op kinderen om zo zoveel mogelijk publiek te trekken en een spectaculair welkom te creëren bij de binnenkomst in Oud-Beijerland. 

De Schep groep heeft gezorgd voor diverse gratis attracties langs de weg, zoals een luchtkussen, een draaimolen, een zweefmolen, schminken en een ballonnenclown. Tegen een vergoeding kan er gebruik gemaakt worden van de Bungee Trampoline. Scouting Oud-Beijerland bouwt een mooie kabelbaan waar gebruik van gemaakt kan worden. Er is ook gedacht aan de inwendige wensen van de kinderen; er zijn suikerspinnen en poffertjes. Deze worden verkocht tegen een kleine vergoeding t.g.v. de Roparun. Verder zijn er ook allerlei lekkernijen te koop van Bakkerij Boender. 

Vanaf 10:00 uur is er een continu muziekprogramma. 

De bekende Roparun drummer Jessie Riethoff zal al vanaf ’s morgens vroeg op de locatie aanwezig zijn. Ze is een stoere meid van 19 jaar uit Rotterdam. Onder de Roparun teams, maar ook bij veel marathonlopers is zij een bekende supporter langs de route. Vele jaren stond ze tijdens de doorkomst van de Roparun met haar drumstel bij het Familiehuis Daniël den Hoed in Rotterdam om de teams met haar muziek te ondersteunen naar de finishlijn. 

Als klap op de vuurpijl komt ook Mitchel Viljeer (van Mitchel aan de Maas) enige tijd de teams aanmoedigen. 

Vervolgens gaan de teams op weg naar het centrum van Oud-Beijerland. 

Oude Raadhuis centrum Oud-Beijerland. 

Zodra de teams vanuit de Julianastraat de Oost Voorstraat indraaien, horen en zien ze de Djembégroep African Hope. Gedragen door dit getrommel trekken ze richting het centrum. Via een fleurige ballonslinger en een ware vlaggetjesregen ‘nemen’ ze de brug voor het Oude Raadhuis.. 

De vaste presentator Ruud van der Heijden ‘praat’ de teams het centrum in en vertelt aan het publiek, wie het zijn en of ze iets bijzonders hebben meegemaakt. Het muziek programma bestaat uit diverse optredens van Shantykoor Hoeksche Waard en diverse dweilbandjes. 

In de West Voorstraat is het ook gezellig druk omdat de bewoners er een waar feestje van maken. 

Op het Marktplein bij de terrassen van De Beren en de Heeren van Beijerland wordt het weer een groot feest. Ook hier is gezellige muziek. 

Scheepmakershaven 

Op de Oostdijk maken de teams voor de Xenos even een korte lus via de Scheepmakershaven. Soffree on fiftyfour en Van Speyck organiseren op de promenade een evenement met foodtrucks, DJ’s en een kinderplein. 

Uitzwaaien in Oud-Beijerland 

Na de promenade vervolgen de teams hun weg via de Oostdijk en de Oud-Beijerlandsedijk. Aan het eind slaan ze linksaf naar Bedrijventerrein De Bosschen. 

Het is een niet opvallend weggetje naar beneden maar éénmaal daar aangekomen dan wacht daar nog een verrassing met een groots feest en muziek. Er zijn veel “Uitzwaaihandjes”. Allemaal Staal organiseert hier i.s.m. vele andere bedrijven op dehoek Albert Einsteinstraat/Willem Beukelszstraat een groots ‘uitzwaaifeest’ bij het verlaten van Oud-Beijerland. 

Vanaf 9.00 uur tot en met het laatste team is er een muzikaal feestje; Zanggroep Waanzingig uit Oud-Beijerland zingt de teams toe en er zijn gastoptredens van BigBand Hoeksche Waard (11.00 uur) en de Poprock Band Milestone… (om 12.00 uur en 14.00uur) Hier krijgen de teams energie en spirit mee voor de laatste kilometers. Natuurlijk is er voldoende te drinken en te eten verkrijgbaar en, als er even geen team langskomt om uit te zwaaien, vindt u misschien wel iets leuks op de tweedehands kledingstand en sale producten op het terrein van Allemaal Staal. Alle opbrengsten van deze dag worden volledig gedoneerd aan Roparun team We Move (177). 

Oud-Beijerland valt al jaren in de prijzen 

De Stichting Roparun looft ieder jaar per route 3 geldprijzen uit voor de mooiste en meest feestelijke doorkomst. Dit wordt aan de hand van een aantal criteria bepaald door de teams en een onafhankelijke jury. Voorwaarde is dat de prijs wordt besteed aan een doel dat valt binnen de doelstellingen van de Roparun. De concurrentie is groot voor Oud-Beijerland vooral omdat er diverse doorkomsten zijn in plaatsen waar men gewend is groots uit te pakken met carnaval. Vorig jaar, in 2022, viel Oud-Beijerland echter de grote eer te beurt om de 1e prijs in ontvangst te nemen als beste doorkomst op de route Zuid. 

Wat doen wij met het prijzengeld? 

Sinds 2009 is Oud-Beijerland op één keer na altijd genomineerd geweest. In 2013 werd als extraatje aan diverse plaatsen, waaronder Oud-Beijerland, een cheque van € 10.000,– uitgereikt die we mochten schenken aan een instantie die valt binnen de doelstellingen van de Roparun. Dit bedrag is toen volledig geschonken aan de Hospice Hoeksche Waard. 

In 2015 eindigde Oud-Beijerland op de 4e plaats met slechts twee punten verschil met nummer 3. Hiervoor ontvingen we weer een bedrag van € 10.000,– . De helft hiervan is geschonken aan de Keppie Kompanie uit Oud-Beijerland t.b.v. de ontwikkeling van een kinderkeppie; de andere helft werd geschonken aan de Stichting Geven om Jong Leven uit Mijnsheerenland. 

In 2016 eindigde Oud-Beijerland zelfs tweede. Het bedrag van € 25.000,– werd volledig geschonken aan de Stichting Ambulance Wens als bijdrage voor de aanschaf van een nieuwe electrische brancard en om vele extra laatste wensen te kunnen vervullen van terminaal zieke mensen. Veel terminaal zieke mensen uit de Hoeksche Waard hebben inmiddels een laatste wens in vervulling zien gaan dankzij deze geweldige stichting, opgericht door Kees Veldboer. 

In 2017 wonnen we wederom de derde prijs, een bedrag van € 12.500,–. Dit bedrag werd voor een deel geschonken aan het Hospice Hoeksche Waard voor de aanschaf van een sta-op toilet en voor een deel aan de stichting Looking Good Feel Better Hoeksche Waard voor een nieuw initiatief om workshops uiterlijke verzorging voor kinderen en jongeren te organiseren. 

Ook in 2018 wonnen we de derde prijs. Het totale bedrag van € 12.500,– werd geschonken aan de Stichting Droomdag zodat jonge gezinnen uit de Hoeksche Waard waarvan één van de ouders ernstig of langdurig ziek is, een dag heerlijk kunnen genieten en verwend worden op de Eemhof; ze maken daar mooie herinneringen voor het leven. Inmiddels is al een aantal gezinnen uit de Hoeksche Waard hierheen geweest. 

In 2019 wonnen we de tweede prijs. De opbrengst hiervan is gegaan naar het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, Stichting Haarwensen en naar de Oud-Beijerlandse onderneming Wortelkracht, een organisatie die d.m.v. klankschalen therapie mensen helpt te ontspannen zodanig dat dit het genezingsproces ten goede komt. 

Helaas is in 2020 en 2021 de Roparun niet door gegaan of niet door Oud-Beijerland gekomen.. 

En dan nu vorig jaar de 1e prijs. Op het moment van versturen van dit persbericht is nog niet bekend of de Stichting Roparun toestemming geeft om het prijzengeld, een bedrag van € 22.000,–, te bestemmen aan de doelen die het doorkomst comité heeft uitgezocht. 

Wat organiseren wij om onszelf te overtreffen en om mogelijk nummer 1 te worden? 

Ieder jaar probeert het comité weer iets toe te voegen aan de feestelijkheden, maar vanwege het beperkte budget is dit niet zo eenvoudig. Sponsors voor de doorkomst zijn moeilijk te vinden omdat er veel teams uit Oud-Beijerland en de Hoeksche Waard komen die vaak al door bedrijven worden gesponsord. Het comité enthousiasmeert de bevolking, en in het bijzonder de bewoners langs de route, om zoveel mogelijk eigen initiatieven te ontplooien. De horeca wordt eveneens gestimuleerd om iets te organiseren langs de route en dat levert ieder jaar weer prachtige initiatieven op. Daarnaast proberen we commerciële bedrijven langs de route enthousiast te maken en ook dat lukt steeds beter. 

Algemeen 

Op diverse plaatsen langs de route wapperen de speciaal ontworpen vlaggen, spandoeken en worden er versieringen aangebracht met ballondecoraties en vlaggetjes. Alle bewoners langs de route worden opgeroepen om hun huis of tuin te versieren. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren