Zondagscampagne winkeliers Hoeksche Waard ook bij lokale politiek onder de aandacht.

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Ook jongeren aan de gemeente-enquête laten meedoen is een doelstelling van HW-winkeliers. - Foto PR

Het zal u vast niet zijn ontgaan, want u zag ze de laatste tijd overal voorbijkomen. Berichten en banners met de vraag ‘Wat doe je op zondag? In de Hoeksche Waard’, verwijzend naar de website www.watdoejezondag.nl met daarop de oproep om aan de gemeente-enquête mee te doen.

Ook jongeren bereiken

De campagne is een burgerinitiatief van Hoeksche Waardse winkeliers en ondernemers als reactie op de zondagsdiscussie die momenteel (opnieuw) in de Hoeksche Waard gevoerd wordt. De gemeente laat een enquête uitvoeren om de meningen rondom zondagsrust te onderzoeken. Veel deelnemers klaagden echter over de opzet en vraagstellingen en voltooiden de enquête soms niet. Anderen, onder wie veel jongeren, wisten niet eens dat er een enquête liep. De winkeliers-campagne heeft als doel om zoveel mogelijk mensen te bereiken en hen aan te sporen om tóch de gemeente-enquête te voltooien. Dat lukt aardig volgens Frank Winkelman, woordvoerder van de winkeliers. “Begin vorige week stond de teller op ruim 13.000 ingevulde enquêtes, zeker 3000 daarvan kwamen na onze oproep in de media. Daarmee bereiken we blijkbaar groepen die de gemeente zelf niet of nauwelijks kon bereiken, wat goed is voor de representativiteit van de enquête.

Winkeliers op gesprek bij wethouder

Inmiddels is de winkelierscampagne ook bij lokale politici opgevallen. Enkele van de initiatiefnemers gingen vorige week in gesprek met verantwoordelijk wethouder Van Waveren (Lokalen Hoeksche Waard). Daar kwam o.a. ter sprake waarom diverse retailwinkels (voornamelijk op de bedrijventerreinen) tot nu toe door de gemeente nauwelijks zijn meegenomen in de discussie, terwijl wel met ondernemers in de dorpskernen, kerkgenootschappen en andere belangengroepen werd gesproken. Ook ontvangen klachten over de enquête werden met de wethouder doorgenomen. Tenslotte gaf de wethouder inzicht in de getrapte methode waarmee de enquête-uitslag geïnterpreteerd zal worden. De meningen van een groep van 10.000 geselecteerde inwoners die per post zijn uitgenodigd tellen zwaarder mee en de uitslag gaat eerst naar een 20-koppig inwonersfom die deze omzet in een advies. Dit advies zal de gemeente meewegen in de uiteindelijke besluitvorming.

Oppositie bezoekt deelnemende winkels

De enquête is door de huidige coalitie van VVD, SGP, CDA en Lokalen Hoeksche Waard geïnitieerd. Diverse oppositiepartijen stemden tegen deze raadpleging en zijn het ook niet eens met de in hun ogen exorbitant hoge kosten (€ 145.000,-) die de enquête tot nu toe kost. Zo stemde de PvdA tegen de enquête en drie van hen gingen vorige week bij retail-winkeliers langs om zelf te horen hoe belangrijk zondagsopeningen voor hen zijn. Ze bezochten daarbij bouwmarkt Gamma in Oud-Beijerland en kampeerwinkel Campolife in Heinenoord. Beiden mogen nu één keer per maand op zondag hun deuren openen maar willen graag vrije keuze om op zondag wel of niet open te zijn. “Zo mogen we hier in Heinenoord op zondag 25 juni open”, vertelt Gabi van de Wege van Campolife. In dit deel van de Hoeksche Waard staan de koopzondagen lang van tevoren vast. Helaas komen ze lang niet altijd gunstig uit voor ons. Zo vallen er dit jaar enkele koopzondagen samen met de sluiting van de Heinenoordtunnel, of dicht op feestdagen waarop we al geopend zijn. Dan heeft het voor ons als regionale kampeerwinkel weinig zin om extra open te gaan. Verschuiven naar een andere zondag is met de huidige regelgeving echter onmogelijk, daar zouden we graag meer vrijheid in krijgen”.

Scheve concurrentie met omliggende regio’s

Winkelman vult aan dat retailers in het zuiden van de Hoeksche Waard nooit op zondag open mogen. “Het is de scheve concurrentie met de omliggende regio’s als Barendrecht, Dordrecht en Voorne-Putten die winkels zoals Intratuin en Leenbakker pijn doet. En dan hebben we het nog niet eens over de supermarkten”. Marcel van Bijsterveld van Gamma Oud-Beijerland bevestigt dit. “Ook bij Gamma zien we op zondag veel klandizie vertrekken naar de overzijde van de rivieren. De zondag is toch een klusdag bij uitstek, waarop mensen op hun gemak een behangetje komen kiezen, verf en materialen halen of gereedschap komen kopen. We zien onze vaste klanten op zondag steeds vaker in bouwmarkten te Spijkenisse, Barendrecht of Rotterdam winkelen. Een vrije zondagsopening is voor ons dus van heel groot belang, wij ondersteunen dus de oproep aan iedereen om de enquête in te vullen”.

De winkeliers geven aan respect te hebben voor ieders persoonlijke beleving en invulling van de zondag. Tegelijkertijd vragen ze zich af wie er nou echt last van heeft wanneer winkels in de ‘periferie’ van de dorpen op zondag geopend zijn.

Lees ook


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren