Even duimen voor Numansdorpse beuk

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto Arie Pieters

Het worden spannende tijden voor bomenliefhebbers, want in de maanden juni en juli gaat de jury die uiteindelijk moet bepalen welke bomen dit jaar ‘Boom van het Jaar’ worden in de provincies het land in.

En in het najaar mag dan het publiek gaan stemmen en uitmaken welke boom aan het einde van het jaar zich de landelijke Boom van het Jaar mag noemen. Die boom doet daarna in het begin van 2024 mee aan de Europese verkiezing, die trouwens ook door het publiek zal worden gekozen. Gaat de Hoeksche Waard dit jaar voor de derde keer in zes jaar de provinciale verkiezing winnen met de prachtige beuk op de oude begraafplaats van Numansdorp? Eerder wonnen al de monumentale linde in Mookhoek en in 2022 de rode beuken voor het kerkje in buurtschap Greup. Het gaat bij deze verkiezing overigens niet alleen om hoe groot of hoe oud een boom is, maar ook om de verhalen die bij deze bomen horen. De majestueuze beuk op de gesloten gemeentelijke begraafplaats markeert de graven in de vorm van een cirkel van de belangrijke stichters van Numansdorp. Het bestuur van het dorp werd sinds 1642 gevormd door de zogenaamde ambachtsheren, die samen met de schout en schepenen het gemeentelijke en daarnaast het kerkelijke bestuur vormden. Onder de unieke boom liggen diverse graven, die als een ster gericht zijn naar de stam. De oudste graven met grafstenen zijn o.a. van de families Vlielander, Niemantsverdriet, Kluifhoofd en Andeweg. Waarschijnlijk zal weer in de loop van augustus bekend worden of de beuk in Numansdorp zich een jaar lang Boom van het Jaar mag noemen in Zuid-Holland.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je danĀ hierĀ in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren