Veilig zonnepanelen laten plaatsen in Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Foto PR

Steeds meer mensen in Hoeksche Waard overwegen om eigen zonnepanelen te laten plaatsen. Echter, velen vragen zich af hoe het met de veiligheid van een zonnestroomsysteem gesteld is. Zonnepanelen specialist David van Gaalen is werkzaam bij het installatiebedrijf Recharged BV en geeft uitleg en tips over het veilig laten aanleggen van een zonnepanelensysteem.

Dit komt er kijken bij een veilig zonnestroomsysteem

Ongeacht waar je woont, of dit nu in Hoeksche Waard is of ergens anders; het laten plaatsen van zonnepanelen op een veilige en verantwoorde manier is erg belangrijk. Niet alleen voorkomt dit schade aan jouw toekomstige zonnestroomsysteem, ook minimaliseert het de kans op kortsluiting – met alle gevolgen van dien.

David geeft aan dat er hoofdzakelijk drie pijlers te onderscheiden zijn wanneer het aankomt op een veilig zonnepanelensysteem. Daarbij gaat het om de kwaliteit van de zonnepanelen installatie zelf, aanvullende installatiesystemen die verband houden met zonnepanelen (denk aan de meterkast), en de wijze waarop de installatie plaatsvindt.

Kwaliteit zonnepanelen installatie en veiligheid

Om te beginnen houdt de veiligheid van een zonnestroomsysteem verband met de kwaliteit van de gebruikte zonnepanelen en het toebehoren (lees: materieel). Kies bijvoorbeeld altijd voor een tier 1 zonnepanelen merk dat beschikt over alle benodigde certificeringen om in Nederland geïnstalleerd te mogen worden.

Daarnaast is het zaak om te kiezen voor hoogwaardige omvormers. Dit zijn kastjes die de opgewekte stroom omzetten naar 230 volt, zodat het binnenshuis gebruikt kan worden. Daarvoor geldt dat je omvormers moet kiezen die aan alle veiligheidseisen voldoen en dus over alle certificeringen beschikken.

Aanvullende elektrotechnische installaties 

Ten tweede is het raadzaam om rekening te houden met andere elektrotechnische installaties die gelinkt worden aan een zonnestroomsysteem. Dit houdt namelijk verband met de veiligheid van een zonnestroomsysteem, zo ook in Hoeksche Waard. Denk aan onder andere de meterkast dan wel de groepenkast.

Is deze ouder dan 15 tot 20 jaar? Dan is het absoluut aan te raden om de groepenkast te vervangen, alvorens je deze op zonnepanelen aansluit. Nieuwe groepenkasten hebben namelijk doorgaans een veel betere beveiliging tegen bijvoorbeeld kortsluiting, dan oudere groepenkasten.

Wijze van installatie zonnepanelen Hoeksche Waard

Tevens is de manier waarop de zonnepanelen in Hoeksche Waard geïnstalleerd worden, van groot belang voor de veiligheid. Kies voor een installatiebedrijf dat goed bekend staat en veel ervaring heeft met het aanleggen van goede zonnestroomsystemen.

Zonnepanelen installateur is immers geen beschermd beroep, dus in feite kan iedereen die dat wil een zonnestroomsysteem aanleggen. Echter, dit betekent niet dat iedereen dit op een correcte en veilige wijze kan doen.

Daarom doe je er goed aan om voorafgaand onderzoek te doen naar het achterliggende installatiebedrijf en jouw zonnepanelen enkel te laten plaatsen door een erkende partij.

Tips zonnepanelen in Hoeksche Waard laten plaatsen

Eigen zonnepanelen laten plaatsen in Hoeksche Waard loont zeker de moeite wanneer je weet wat je doet. Daarom geeft David een drietal tips mee om dit op de meest effectieve manier te kunnen doen.

Zijn eerste tip houdt verband met het zelf doen van onderzoek. We stipten het zojuist al aan, maar het is belangrijk om zelf te achterhalen welke installatiebedrijven goed bekend staan. Daarnaast kun je onderzoeken welke merken zonnepanelen en omvormers voldoen aan alle veiligheidseisen. Jouw wensen en eisen op het gebied van een veilig zonnestroomsysteem kun je vervolgens effectiever voorleggen aan een installatiebedrijf.

Zijn tweede tip betreft het periodiek (laten) nalopen van jouw zonnepanelensysteem. Maak inzichtelijk of alle aansluitingen nog naar behoren aangesloten zitten en werken, of er geen beschadigingen aan de zonnepanelen zijn, en of er geen bekabeling nat kan worden wanneer het regent.

Een derde tip houdt in dat je jouw wensen, eisen en vragen altijd tijdig kenbaar moet maken bij een installatiebedrijf. Verwacht vanuit de kant van een installatiebedrijf volledige helderheid en transparantie wanneer het aankomt op jouw toekomstige zonnepanelen installatie. Daardoor weet je wat je kunt verwachten en hoe de veiligheid gewaarborgd wordt.

Kies voor een vakbekwaam installatiebedrijf in Hoeksche Waard

In dit artikel heb je kunnen lezen wat er komt kijken bij een deugdelijke zonnepanelen installatie. Of je nu in Hoeksche Waard of elders woonachtig bent, een goede veiligheid van een zonnestroomsysteem is zeer belangrijk. Het voorkomt defecten dan wel gebreken en onveilige situaties, zoals kortsluiting.

Kortom, een groot deel van de veiligheid van een zonnepanelen installatie hangt af van een betrouwbare installateur. Kies daarom voor een vakbekwaam installatiebedrijf zoals Recharged BV die zonnepanelen in Hoeksche Waard installeert.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren