‘Door de bomen het bos weer zien’: ‘Tegengif’ tegen kapwoede

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

‘Door de bomen het bos weer zien’ is de titel van het nieuwe bomenboekje van de hand van Arie Pieters. Een boek dat weer heel wat fraaie, historische bomenfoto’s uit soms lang vervlogen tijden bevat, maar toch vooral een ‘aanklacht’ is tegen het steeds vaker kappen van gezonde bomen, Ondanks dat de positieve effecten van bomen voor mens en dier én het klimaat dubbel en dwars bewezen zijn.

De auteur/samensteller is van jongs af aan altijd al geïnteresseerd geweest in vogels, dieren en de natuur in het algemeen. Als coördinator van de regionale bomenwerkgroep in de Hoeksche Waard, zet hij zich als vrijwilliger ook in het dagelijkse leven in voor de natuur. In dit boek gaan we aan de hand van vele tientallen oude foto’s een kijkje nemen bij unieke, oude bomen. In Nederland, maar daarnaast ook in andere landen. De schrijver legt echter aan de hand van tal van voorbeelden ook uit waarom het onzinnig is om maar bomen te blijven kappen voor zaken als b.v. biomassa. En waarom juist volwassen en oude(re) bomen zo waardevol zijn voor de natuur en tevens voor ons mensen. Herplant is geen echte oplossing. Het is vooral een PR verhaal, want zelfs snel groeiende boomsoorten hebben er tussen de 20-30 jaar voor nodig om weer een ‘echte’ boom te worden. Er zijn juist veel meer redenen om bomen te laten staan, dan om ze te kappen.

Bomen en biodiversiteit

Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat bomen in een bebouwde omgeving goed zijn voor de gezondheid van mensen. Zowel fysiek als ook geestelijk. Los van dat ze CO2 opslaan, fijnstof afvangen (vooral loofbomen) is ook dat een pluspunt. Maar ook voor de biodiversiteit, dus voor b.v. vogels, insecten, mossen en korstmossen zijn ze belangrijk. Op zich misschien goed bedoelde nieuwe aanplant gaat kap niet zomaar ‘even’ oplossen. Hoog tijd om eens anders te gaan kijken en alle positieve punten die bomen inbrengen, ook in de dorpen en steden zwaarder te laten wegen. In dit boek legt men tevens uit hoe men met argumenten ondoordachte en gemakzuchtige kapplannen kan tackelen. En daarnaast komen er meer dan 80 soms unieke oude foto’s voorbij. Plus ook tal van nuttige adressen/websites van organisaties die burgers kunnen helpen om te protesteren tegen bomenkap in de eigen regio. ‘Door de bomen het bos weer zien’; ISBN: 9789464857207 Prijs €15,75, 124 pagina’s/85 zwart-wit afbeeldingen is uitgegeven via het self publishing platform Mijnbestseller.nl Bestellen is online altijd mogelijk bij de webwinkel van Mijnbestseller.nl En vanaf 14-7-2023 ook bij fysieke boekwinkels.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren