Feyenoordsupporter die ook ‘leidinggevend figuur bij RJK’ is, gezien als aanjager van rellen in ‘s-Gravendeel

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De Me had een drukke nacht in 's-Gravendeel waar 30 jongeren zich ernstig misdroegen - Foto Charlie Aptroot
Een 30-jarige Feyenoordsupporter uit Rijswijk wordt door het OM gezien als de aanjager van de oudjaarsrellen in ‘s-Gravendeel. Daarbij werd de ME bekogeld met zwaar vuurwerk. Het OM gaat er vanuit dat radicale supporters het plan hebben bedacht om de ME in de val te lokken.

Maximiliaan V. verschijnt woensdag in de rechtbank in Dordrecht voor een korte zitting. Hij leest een handgeschreven brief voor. “Ik heb goed nagedacht tijdens het half jaar detentie en besef dat het absoluut niet kan wat ik heb gedaan. Ik heb hulp gezocht in de Penitentiaire Inrichting en ik denk dat ik op de goede weg ben.”
De man wil graag naar huis, maar de rechter wijst dat af: er is vooralsnog genoeg bewijs dat hij een belangrijke rol had bij de rellen. “We zijn er ook niet van overtuigd dat er intrinsiek iets bij u iets is veranderd, dat u het niet meer doet.”

‘We gaan de politie aanvallen’

Het OM heeft geen bewijs dat de Rijswijker zelf voorwerpen heeft gegooid. “Maar in chats zien we dat er een duidelijk plan was om in een klein dorpje de politie te belagen. ‘We gaan ze aanvallen, we zijn er klaar voor’ schrijven ze. Daarbij worden ook kraaienpoten en illegaal vuurwerk genoemd.”
Tijdens de oudjaarsnacht werd de politie gelokt door pallets in brand te steken. De weg was versperd met een boom en kraaienpoten. Toen de ME uitstapte, werden ze bekogeld met vuurwerk. Maximiliaan V. was erbij aanwezig. Hij ontkent de plannenmaker te zijn maar ‘heeft wel wat uit te leggen’ over zijn rol in ‘s-Gravendeel, zegt zijn advocaat.
Het OM ziet de verdachte als een leidinggevende figuur binnen de RJK, de Rotterdamse Jongeren Kern, dat wordt beschouwd als een tak van de harde kern van Feyenoord. In die hoedanigheid zou hij meer op zijn kerfstok hebben dan alleen de rellen.
 
Het is een hele waslijst aan beschuldigingen: betrokken bij de bedreigende en discriminerende spandoeken tijdens de finale van de Conference League in Albanië; bekladding van de woning van wethouder Simons; bekladding en brandstichting bij de sportschool van Paul van Dorst, de voorzitter van de Roze Kameraden. Zijn betrokkenheid bij de spandoeken heeft hij bekend.De man werd in januari gearresteerd voor ‘Albanië’ en de bekladdingen. In zijn cel is hij vervolgens aangehouden voor de rellen in ‘s-Gravendeel. In beide zaken zijn meerdere verdachten al berecht en veroordeeld.
 
Dit is een bericht van onze mediapartner Rijnmond

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







SOURCES:Rijnmond
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren