Gemiddelde WOZ-waarde in de Hoeksche Waard per 1 januari 2023 maar liefst 16,8 procent hoger dan in 2022

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Deze nieuwbouwwoningen in de Torensteepolder in Numansdorp hebben een hogere WOZ-waarde - Foto Peter de Klerk
Op 1 januari 2023 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning in de Hoeksche Waard 361 duizend euro. Dat is 16,8 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit in 2022 was de gemiddelde WOZ-waarde in de Hoeksche Waard 309 duizend euro. De WOZ-waarde in de Hoeksche Waard steeg dus meer dan het landelijke gemiddelde van 16,4 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De WOZ-waarde voor 2023 is de door de gemeenten vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari 2022. De WOZ-waarde wordt door de overheid gebruikt om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendzaakbelasting (OZB), inkomstenbelasting en waterschapsbelasting. In 2024 zullen de belastingen voor woning eigenaren in de Hoeksche Waard dus flink hoger uitvallen.

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Dit komt doordat woningen voor de WOZ in 2023 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van een jaar eerder, dus 1 januari 2022. Hierbij gebruiken gemeenten onder andere de transactieprijzen van verkochte woningen. Ten opzichte van januari 2021 waren de verkoopprijzen van koopwoningen ruim 20 procent hoger. De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen na 1 januari 2022 is nog niet in de huidige WOZ-waarde meegenomen. De transactieprijzen van koopwoningen waren in januari 2023 ruim 1 procent hoger dan in januari 2022. 

 

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren