Waterschap Hollandse Delta stelt onderzoek in naar biodiversiteit langs dijken en wegbermen

Redactie Hoeksch Nieuws
1 Min Read
Icarusblauwtje langs 1 van de dijken - Foto WHSD

Het waterschap Hollandse Delta wil graag weten welke planten er leven langs de dijken en wegbermen. De Vlinderstichting en VanderHelm Bedrijven gaan dat de uitzoeken. In opdracht van het waterschap doen zij hier de komende 9 jaar onderzoek naar.

In totaal gaat het om 800 kilometer dijken en 3.000 kilometer wegbermen. De onderzoekers brengen in 3 jaar de ecologische situatie in beeld van 760 locaties. Doel van het onderzoek is om een goed beeld te krijgen van de huidige ecologische situatie.Dat maakt het verschil duidelijk tussen ecologisch kansrijke en minder kansrijke delen. Het waterschap kan dan het beheer hierop aanpassen.

Daarna volgen nog 2 onderzoekrondes die elk 3 jaar duren. De voorjaarsronde van 2023 is al uitgevoerd. Dat heeft een aantal leuke vondsten opgeleverd. Zo is op verschillende plaatsen de zeldzame moshommel aangetroffen. Ook de vondst van bremzandbij, grashommel en zandhommel zijn vermeldenswaardig.

Het onderzoek is nodig om een goed beeld te krijgen van de biodiversiteit en vegetatie. Het waterschap wil de biodiversiteit op dijken en in wegbermen vergroten. Dat staat in het groenbeleidsplan. Waterschap Hollandse Delta is één van de eerste waterschappen in Nederland die op grote schaal zo’n onderzoek op het land uitvoert.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren