Voorstelling over dementie op Wereld Alzheimerdag in de Poort

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Theater Vrij brengt op Wereld Alzheimerdag, donderdag 21 september, de voorstelling ‘Herfst’ in De Poort aan de Polderlaan 1 in Oud-Beijerland, van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, aanmelden (voor 18 september) is nodig wegens de catering. Na afloop is er een nazit met een hapje en een drankje. De middag wordt georganiseerd door ‘Samen Dementievriendelijke Hoeksche Waard’. Meer informatie heeft Conny Brouwer, coördinator Ketenzorg Dementie, 0628771217.

 De voorstelling is voor iedereen die is geïnteresseerd in een dementievriendelijke samenleving. Acteurs Antoinette van der Velde en John Schneider kijken in ‘Herfst’ met relativerende humor naar het alledaagse menselijke getob over het ouder worden. Het is een komische, maar tegelijk ook realistische voorstelling met een lach en een traan, actueel en herkenbaar.

‘Herfst’ is geschreven door Toneelgroep Het Volk en bewerkt door Theatergroep Vrij. De première was in 2019. De voorstelling wordt in kleine theaters gespeeld voor onder meer zorginstanties en Odensehuizen (vrijwilligers en mantelzorgers).

In Nederland krijgt één op de vijf (in de Hoeksche Waard één op de vier) mensen met dementie te maken. Deskundigen op het gebied van dementie bevelen ‘Herfst’ aan voor iedereen die op een luchtige wijze kennis wil maken met deze ziekte.

Gaandeweg de voorstelling wordt duidelijk dat de echtgenoot deze ziekte heeft. Subtiel en met humor komen allerlei facetten – je kunt ook zeggen ‘symptomen van de ziekte’- voor het voetlicht. De personages, Herman en Pauline, geven een inkijkje in de kwaliteit van hun relatie (die al 40 jaar duurt) en hoe die verandert als Herman dementie krijgt.

Recht voor zijn  raap, maar ook subtiel en herkenbaar worden de moeilijkheden waarvoor de echtelieden komen te staan naar voren gebracht. De voorstelling laat duidelijk zien wat degene met dementie meemaakt en ook juist wat een mantelzorger ervaart. De kern van publieksreacties is ‘vermakelijk en leerzaam’.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren