Afgelopen zaterdag was de 37e editie van de landelijke Open Monumentendag. Een mooie dag voor wethouder Harry van Waveren (Erfgoed en Monumenten), want 3 Hoeksche Waardse monumenten werden niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk in het zonnetje gezet. Zo werd in Oud-Beijerland gevierd dat het oudste rioolgemaal van de Hoeksche Waard de monumentenstatus krijgt, werd de restauratie van het hoofdgebouw van Fort Buitensluis in Numansdorp feestelijk opgeleverd en mochten de beheerders van De Stêêne Hut, ook in Numansdorp, het monumentenschildje in ontvangst nemen.
Monumentenstatus voor oudste rioolgemaal
Wethouder Harry van Waveren en heemraad Hennie Wiersma-den Dulk van waterschap Hollandse Delta trapten zaterdagmorgen Open Monumentendag af bij het allereerste en dus oudste rioolgemaal van de Hoeksche Waard in Oud-Beijerland. Samen hebben zij zich ingezet voor de aanvraag van de monumentenstatus. Wethouder Van Waveren: “De waterzuiveringsinstallatie werd 70 jaar geleden, op 26 augustus 1953, in gebruik genomen. Het was voor die tijd, ook landelijk gezien, een technisch hoogstandje. Van de buitenkant gezien is het gebouw aan de Prinses Irenestraat misschien niet heel bijzonder, maar de historische betekenis voor de Hoeksche Waard is wél het bewaren waard.” Heemraad Wiersma-den Dulk vulde aan: “Water is leven en daarom zijn wij blij, dat dit rioolgemaal en het gebouw de monumentenstatus krijgen. Het wordt nu levend erfgoed, want het is nog dagelijks in gebruik. Schoon water is en blijft van levensbelang voor de gezondheid van mens en natuur.” Om deze bijzondere status alvast te vieren, sneden de wethouder en heemraad een taart aan met daarop een afbeelding van het monumentenschildje.
Feestelijke oplevering Fort Buitensluis
Eind van de ochtend werd vervolgens officieel de restauratie van het hoofdgebouw van Fort Buitensluis opgeleverd. In het bijzijn van diverse genodigden, waaronder Jack de Leeuw (voorzitter Stichting Fort Buitensluis), André Köster (directeur restauratie bouwbedrijf Koninklijke Woudenberg) en wethouder Harry van Waveren, knipte gedeputeerde Meindert Stolk van provincie Zuid-Holland het lint door. De gevel van de bomvrije, eeuwenoude kazerne werd prachtig gerestaureerd met behoud van het authentieke karakter. Ook het dak werd gerestaureerd en waterdicht gemaakt en het oorspronkelijke afwateringsysteem functioneert weer. Na het feestelijke moment volgde er een speciale rondleiding voor de genodigden. ’s Middags was het fort open voor het grote publiek en ook zondag konden bezoekers hier terecht voor een rondleiding door vrijwilligers van de Stichting Fort Buitensluis.
Monumentenschildje voor De Stêêne Hut
Na de feestelijkheden op het fort ging wethouder Van Waveren nog langs bij De Stêêne Hut in de voormalige ambachtsheerlijkheid in Numansdorp. Hij overhandigde voorzitter Harry Rietveld en secretaris-penningmeester Ad Bogaerds van Stichting De Stêêne Hut het officiële monumentenschildje. De in 1947 gebouwde aardappelbewaarplaats kreeg in augustus de monumentenstatus, maar het schildje voor de gevel ontbrak nog. De ambachtsheerlijkheid werd na de Tweede Wereldoorlog koploper van de voedselproductie in Nederland. De aardappelbewaarplaats is typerend voor de naoorlogse wederopbouwarchitectuur. In de donkere, koele, droge en vorstvrije ruimte werd decennialang de aardappeloogst van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen opgeslagen. Het is het enige nog overgebleven (gebouwde) erfgoed van het grote en eeuwenoude landbouwbedrijf en uniek in zijn soort. Het bijzondere gebouw is tegenwoordig niet meer in gebruik als aardappelbewaarplaats. Het wordt nu beheerd door Stichting De Stêêne Hut en is in gebruik als ruimte voor culturele en educatieve doeleinden.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.