Meneer Schot uit Piershil blaast vandaag 100 kaarsjes uit!

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Meneer Schot uit Piershil blaast vandaag 100 kaarsjes uit! - Foto Elizabeth Heijblom

Locoburgemeester Paul Boogaard bracht meneer C.A. Schot vandaag een verjaardagsbezoek. Hij feliciteerde de eeuweling namens het gemeentebestuur met een mooie bos bloemen en een doos bonbons. Meneer Schot  heeft een enorme passie voor varen en scheepsmotoren en praat er nog steeds graag over.

Meneer Schot is op 20 september 1923 in Scherpenisse geboren. Hij groeide op aan boord bij zijn ouders op de Zeeuwse tweemastklipper Catharina. Tijdens zijn schoolperiode was hij in de kost bij een oom en tante en later op het schippersinternaat in Vreeswijk. Voor hem was dat geen aangename tijd. Hij was het liefst aan boord. Na de basisschool kwam hij weer aan boord. Naast een gedegen binnenvaartopleiding kreeg hij van zijn vader de taak om voor de motor te zorgen, die inmiddels zijn intrede had gedaan op de zeilschepen. Zo kon er minder afhankelijk van de wind toch gevaren worden. Zijn passie voor scheepsmotoren en varen is altijd gebleven.

Zelfstandig met een eigen schip
Hij had zoveel vakkennis opgedaan dat hij tijdens zijn diensttijd bij de marine, met de laagste rang die de marine kent, aangesteld werd als schipper op een sleepboot van de marine om bergingswerkzaamheden uit te voeren. Dit was kort na de Tweede Wereldoorlog. Er werd een vaste aanstelling in het vooruitzicht gesteld, maar hij koos ervoor om zelfstandig met een eigen schip te varen.

Op 2 mei 1951 trouwden meneer Schot en mevrouw Kamp in Maasbracht als eerste schippersechtpaar in de Gereformeerde Kerk. Ze zijn 71 jaar getrouwd geweest. Ze kregen 3 kinderen, 13 kleinkinderen en 28 achterkleinkinderen.

Tot hun pensioen op ‘Nelly’ gevaren

Samen gingen ze op de motorspits Star (van eigenaren uit Gent) als zetschipper varen. In 1954 zijn ze op het schip ‘de Risico’ van de vader van mevrouw Schot-Kamp gaan varen. Het was de bedoeling dat zij eigenaar van dat schip zouden worden. Met de overdracht veranderde de naam in Nelly, de voornaam van mevrouw Schot-Kamp. Tot aan hun pensioen hebben ze met dat schip op de Rijn en zijrivieren gevaren. Door de jaren heen werd het schip gemoderniseerd.

In 1978 werd het huis aan de Lange Meet in Oud-Beijerland gekocht. Vanaf die tijd werd de vaart steeds minder intensief. Het varen werd met weekenden in huis afgewisseld. In die periode begon meneer Schot met zijn hobby houtbewerking, hout draaien en hout snijden. Hij was vrijwilliger in de kerk De Open Hof, op de buurtbus en op de Rode Kruis-bus.

Bijdrage aan boek over de geschiedenis van 4 Zeeuwse klippers

In 2009 werd meneer Schot benaderd door de auteurs van het boek ‘Een veger wind’ (Koppejan en Helmich). In dat boek wordt de geschiedenis van 4 Zeeuwse klippers beschreven. Een van die 4 schepen was de Catharina, waar hij het vak heeft geleerd van zijn vader. Tot op de dag van vandaag is hij helder voor wat betreft die goede oude tijd van de zeilvaart. Zo heeft hij een mooie bijdrage mogen leveren aan het tot stand komen van dit boek. Daarin is ook een fraaie foto van het schip ‘Nelly’ opgenomen, waar hij de langste tijd van zijn leven op heeft gewerkt en gewoond met zijn vrouw. Zij is in de zomer van 2022 overleden.

Sinds februari 2022 woont meneer in Heemzicht in Piershil, eerst samen met zijn vrouw en later alleen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren