Yes, de maand oktober is gestart! We kijken nog even terug op de maand september. Hoewel de herfst al officieel is begonnen, kunnen we qua weer nog genieten van een nazomer. Ik moet eerlijk zeggen, het bevalt mij eigenlijk wel!Af en toe een regenbui, zodat we de aardappels kunnen rooien en verder een lekker zonnetje. Ja, ik kan er wel aan wennen.
Eind september hebben we onder prachtige omstandigheden onze suikerbieten gerooid. Deze liggen nu op ons erf te wachten tot dat ze geladen worden en richting de fabriek gaan. De fabriek in Dinteloord is op 20 september weer open gegaan. Door het late groeiseizoen, is de fabriek een week later open gegaan dan vorig jaar.
De suikerbieten liggen buiten, op een verharde ondergrond. De fabriek is 24/7 geopend en krijgt een constante aanvoer. De planning is daarom ook strak. Er komt een kraan naar ons toe en vervolgens rijden er af en aan vrachtwagens die geladen worden. Zodra de laatste vrachtwagen ons erf verlaten heeft, zit er al een mailtje in de mailbox met het bewijs welke kraan en vrachtwagens er geweest zijn. Vervolgens is het wachten tot dat het rapport binnenkomt met de opbrengsten etc. Er wordt gekeken hoeveel grond er in totaal meegevoerd is naar de fabriek, hoeveel suiker er in de bieten zat. Dit alles komt in een overzicht te staan en kan je na een dag of 2 terugvinden in het systeem.
Wij kozen er dit jaar voor, om alles in 1 keer te leveren. Dat heeft als voordeel dat we op dit perceel al vroeg kunnen beginnen met het inzaaien van de wintertarwe. Het tarwezaad is al besteld voor week 41, dus nog eventjes geduld en dan gaan we al weer starten met het seizoen 2024.
We hebben deze maand nog de laatste aardappels te rooien. Zoals het er nu naar uit ziet gaan we dat direct aankomende dagen doen. Na een kleine regenbui is de grond vochtig en zeeft het goed. De grond zorgt dan voor een beschermlaagje om de aardappel heen, wat weer goed is zodat de aardappelen niet te veel beschadigen. Blauwe aardappelen in een zakje wordt niet gewaardeerd.
De aardappelen die wij telen voor Albert Heijn liggen inmiddels in de schuur. Deze zijn inmiddels droog geblazen en worden langzaam terug gekoeld in temperatuur. We hopen dat de kwaliteit goed genoeg is om in het zakje van Albert Heijn te komen!
Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier
Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.