Erik van Heijningen volgt Charlie Aptroot op als waarnemend burgemeester Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Erik van Heijningen waarnemend burgemeester Hoeksche Waard - Foto Provincie Zuid Holland

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt met ingang van 13 oktober 2023 Erik van Heijningen tot waarnemend burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard. Van Heijningen is 62 jaar en woont in Dordrecht.

Aan Charlie Aptroot wordt per 13 oktober 2023 eervol ontslag verleend als waarnemend burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard. Aptroot startte op 11 maart 2022 als waarnemend burgemeester in Hoeksche Waard. Gezamenlijk met de gemeente werd toen besloten om voor de periode van minimaal één jaar een waarnemend burgemeester aan te stellen om bestuurlijke rust te brengen. Na een periode van ruim anderhalf jaar stopt Aptroot als waarnemer in Hoeksche Waard. In samenspraak met de fractievoorzitters zal Erik van Heijningen per 13 oktober 2023 starten als waarnemer in de gemeente.

Eerder dit jaar startte de gemeente Hoeksche Waard met de procedure om tot een kroonbenoemde burgemeester te komen. Afgelopen juli bracht de vertrouwenscommissie naar buiten dat zij na gesprekken met verschillende kandidaten niet tot een voordracht voor een nieuwe kroonbenoemde burgemeester is gekomen. In samenspraak met de vertrouwenscommissie heeft de commissaris toen besloten om de kroonbenoemde procedure stil te leggen.

Na het zomerreces is in goed overleg met de fractievoorzitters afgesproken dat de procedure om tot een kroonbenoemde burgemeester te komen medio volgend jaar hervat wordt. De nieuwe waarnemend burgemeester zal aanblijven tot het aantreden van een kroonbenoemde burgemeester.

Na een gesprek met de fractievoorzitters over het gewenste profiel van de nieuwe waarnemer heeft de commissaris Van Heijningen voorgesteld als waarnemend burgemeester van Hoeksche Waard. Vervolgens hebben de fractievoorzitters met hem gesproken. De fractievoorzitters herkennen zich in de voordracht van de commissaris van de Koning om Van Heijningen als waarnemend burgemeester te benoemen.

Van Heijningen heeft ruime bestuurlijke ervaring. Hij was waarnemend burgemeester in Bodegraven-Reeuwijk tussen 2021 en 2023. Van 2011 tot en met 2014 was hij waarnemend burgemeester in de gemeenten Cromstrijen, Middelburg en Hellevoetsluis. Van 2014 tot 2021 was hij staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daarvoor was hij van 2003 tot 2011 lid van het college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland. Verder was hij van 1998 tot 2003 wethouder in de gemeente Dordrecht en daarvoor 5 jaar Officier van Justitie in Rotterdam. Momenteel adviseert Van Heijningen diverse overheden onder andere over asielopvang en de stikstofproblematiek.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren