Voor het elfde jaar op rij organiseren de molenaars in de Hoeksche Waard de Hoeksche Waardse Molendag, dit jaar op 21 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Alle molens in de Hoeksche Waard zijn deze keerweer geopend en organiseren allerlei activiteiten voor de bezoekers.
Bakens in de regio
Molens horen bij het landschap van de Hoeksche Waard. Ongeveer veertig poldermolens zorgden in dit gebied door het bemalen van het water in de polders eeuwenlang voor droge voeten. Hoe dat in zijn werk ging, kun je gelukkig nog steeds ervaren op de Oostmolen langs de N217 en de Poldersche Molen in Maasdam. Ook de originele inpandige molenaarswoningen zijn daar bewaard gebleven.
In elk dorp trof je daarnaast een korenmolen, die granen maalde voor mens en dier. Veel van de resterende korenmolens in de regio draaien nog steeds en malen weer als vanouds. Op verschillende molens zijn dan ook op windkracht gemalen meelproducten te koop en hier kun je de werking van de korenmolen ervaren. Bij voldoende wind zijn de molens in bedrijf.
Activiteiten
Speciaal voor de molendag organiseren de molenaars diverse activiteiten. Zo zijn er verschillende ambachten te zien op de molens, is er een groot scala aan ambachtelijk brood, pannenkoeken en lekkernijen te vinden op molen De Hoop in Maasdam en is er een gezellige herfstfair op de nabijgelegen Poldersche Molen. Op diverse molens is iets te vinden voor de inwendige mens, waaronder versgebakken seuters in ’s-Gravendeel en poffertjes en cup cakes in Puttershoek. Bij voldoende wind zullen de molens uiteraard draaien en wellicht ook in bedrijf zijn. De molenaars en vrijwilligers leiden je graag rond.
Avondprogramma
De 11e editie van de Molendag heeft een avondprogramma als primeur: vijf molens zullen tot 21.00 uur geopend en in bedrijf zijn. Ontdek de sfeer van de molens in de schemer en in het donker en ervaar hoe het was om in de nachtelijke uren in de molen te werken. Kijk voor een totaaloverzicht van alle activiteiten op www.molenshoekschewaard.nl of www.facebook.com/molendaghw
Alle molens in de Hoeksche Waard doen deze molendag mee. Dat zijn de volgende molens:
- Simonia in Piershil: ronde stenen grondzeiler, korenmolen, bouwjaar 1845.
- Windlust in Goudswaard: ronde stenen grondzeiler, korenmolen, bouwjaar 1694.
- Landzigt in Zuid-Beijerland: ronde stenen grondzeiler, korenmolen, bouwjaar 1857.
- De Swaen in Nieuw-Beijerland: ronde stenen grondzeiler, vh. korenmolen, bouwjaar 1703 (deze molen is geopend van 10.00 tot 13.00 uur).
- Het Molencomplex Goidschalxoord: ronde stenen grondzeiler, korenmolen, bouwjaar
1718.
- – De Lelie in Puttershoek: ronde stenen grondzeiler, korenmolen, bouwjaar 1836.
- – ‘t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel: stellingmolen, korenmolen, bouwjaar 1841.
- – De Oostmolen in Mijnsheerenland: wipwatermolen, bouwjaar 1616.
- – De Hoop in Maasdam: achtkante stellingmolen, korenmolen, bouwjaar 1822.
- – De Poldersche Molen in Sint-Anthoniepolder/Maasdam: grondzeiler, poldermolen, bouwjaar 1749.De Goede Hoop in Mijnsheerenland: stenen grondzeiler, korenmolen, bouwjaar 1749.
- – Windlust in Westmaas: stellingmolen, korenmolen, bouwjaar 1853.
Negen van deze molens zullen op de molendag draaien. De molens ’t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel, Landzigt in Zuid-Beijerland en De Swaen in Nieuw-Beijerland zijn afgelopen jaar stil gezet omdat in het metaal van de roeden (wieken) beschadigingen zijn geconstateerd. Deze molens zijn dus tijdelijk buiten bedrijf, maar zijn wel open voor bezoekers. Voor alle molens zijn inmiddels herstelplannen gemaakt en worden acties gevoerd om de kosten vande nieuwe wieken te kunnen financieren. Benieuwd wat het herstel inhoudt en hoe u daarbij kunt helpen? De molenaars vertellen er graag meer over.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.