Vier prachtige doelen ontvangen een mooi bedrag van het Doorkomst comité Roparun Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
11 Min Read
foto Finn Roos

Het Doorkomstcomité Roparun Oud-Beijerland heeft vanwege de mooie en feestelijke doorkomst in 2022, een eerste prijs gewonnen. Dit is een geldbedrag van € 22.000,–. Dit bedrag moet besteed worden aan (plaatselijke) initiatieven die passen bij de doelstellingen van de Roparun, steun aan palliatieve zorg voor mensen met kanker. Het Doorkomstcomité heeft oo  vrijdag 3 november  een cheque aangeboden aan vier goede doelen, t.w. Hospice Hoeksche Waard, Stichting Ambulance Wens, de Liedjesfabriek en Zorgwaard. De overhandiging vondt plaats in het kantoor van Schep, te Oud-Beijerland.

Foto: Finn Roos


Stichting
Hospice Hoeksche Waard

Stichting Hospice Hoeksche Waard mag twee cheques in ontvangst nemen, te weten een cheque van 9.367,19 t.b.v. eenspeciale douchestoel en een cheque van 689,– voor een muziekkussen.

De Carendo Douchestoel is speciaal ontworpen om veiligheid en comfort te bieden tijdens het douchen. De stoel isverstelbaar naar verschillende hoogtes en heeft een antislipcoating en een brede zitting voor extra stabiliteit en comfort.De armleuningen en rugsteun zijn ook verstelbaar om extra ondersteuning te bieden.

De Qwiek.snooze is een slim muziekkussen dat speciaal isontworpen om mensen beter te laten slapen. Met behulp vanontspannende muziek ondersteunt de Qwiek.snooze hen om tot rust te komen en bij het in slaap vallen en gedurende de nacht door te slapen.

Stichting Hospice Hoeksche Waard stelt zich dagelijks tot doel om de gasten (en hun naasten) die in het hospice in Zuid-Beijerland verblijven de best mogelijk zorg en ondersteuning te geven in de laatste fase van hun leven.

De Stichting is voor het voortbestaan sterk afhankelijk van donaties en giften.

Foto: Finn Roos

Stichting Ambulance Wens Nederland

De Stichting Ambulance Wens ontvangt een cheque van 5.472,41.

Nog één keer de klok thuis horen tikken, de zee zien, of een concert bijwonen. Stichting Ambulance Wens vervult delaatste wens van niet meer mobiele terminale patiënten die niet lang meer te leven hebben. Het gaat soms om hele kleine dingen die voor een terminaal zieke patiënt heel belangrijk, maar eigenlijk niet meer mogelijk zijn. Omdat hij of zij nietmeer mobiel is en niet op een gewone manier vervoerd kan worden.

Stichting Ambulance Wens vervult wensen met speciaal voor dit doel ontworpen ambulances voorzien van onder andere eenextra comfortabele brancard en ramen rondom.

Ook gaat bij elke wens kundig medisch geschoold personeelmee. Per dag vervult de Stichting 5 à 7 wensen en inmiddels zijn er meer dan 19.086 wensen vervuld.

Alle wensen worden gratis vervuld. De kosten voor iedereenin de ambulance worden door de Stichting gedragen. In de ambulance kunnen in totaal 5 personen namelijk de patiënt, 2 familieleden/vrienden van de patiënt en 2 vrijwilligers van de Stichting (chauffeur en verpleegkundige). Sommige mensen denken dat Stichting Ambulance Wens alleen het vervoer regelt, maar dat is niet zo. De Stichting regelt al jaren de gehele wens van toegangskaarten tot bijvoorbeeld het eten aan toe.

Met de cheque die zij ontvangen van het Doorkomst ComitéRoparun Oud-Beijerland kunnen er weer vele wensen worden vervuld, want ook de Stichting Ambulance Wens Nederland is geheel afhankelijk van giften en donaties.

foto Finn Roos

Stichting De Liedjesfabriek

De Stichting De Liedjesfabriek ontvangt een cheque van 5.472,41.

Bij de Liedjesfabriek voelen zieke kinderen zich even beter.Met de mobiele studio zoeken ze kinderen op, aan hun bed.Samen schrijven ze een lied en nemen dit op. Ze maken erdaarna ook nog een videoclip bij. Kinderen staan bij deLiedjesfabriek op een positieve manier in het middelpunt enkrijgen een podium om hun verhaal te vertellen. Ze zorgenvoor een paar uur plezierige afleiding én een tastbare herinnering waar de kinderen apetrots op zijn:

Op dit moment zijn ze actief met liedjes schrijven in negen kinderziekenhuizen en in Villa Pardoes (een vakantieverblijfvoor ernstig zieke kinderen). Maar ze hebben grote plannen om nog veel meer kinderen blij te maken met muziek. Wantmuziek is in veel gevallen het beste medicijn!

De Liedjesfabriek bezoekt al 15 jaar kinderen in de kinderziekenhuizen. Dit proces vindt meestal individueel en aan bed plaats. Toch is er ook behoefte om muziek te maken in groepsverband, samen met andere (zieke) kinderen in hetziekenhuis, broertjes en/of zusjes. Hierdoor is er ontmoeting en vind het proces niet geïsoleerd plaats.

Om hiermee te starten willen ze een zg. HubToweraanschaffen. Dit concept is bedacht door Jack Pisters, directeur van de Dutch School of Popular Music in Amsterdam.

De cheque die de Liedjesfabriek deze middag ontvangt zalhieraan worden besteed. De HubTower zal worden gestationeerd in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht.

foto Finn Roos

Zorgwaard

Zorgwaard ontvangt van het Doorkomst comité een cheque van 999,– om een aantal palliatieve zorgboxen aan te kunnen schaffen.

Het Verpleegkundig Technisch Team van Zorgwaard voert hoog complexe zorg uit in de thuissituatie. Zij doen hun uiterste best om de inwoners van de Hoeksche Waard zo lang, snel en veel mogelijk thuis te laten zijn, zeker ook als ze niet meer beter kunnen worden. Zo zijn de medewerkers veelbetrokken bij mensen in de laatste levensfase. In deze fasekomen mensen soms plots naar huis om te sterven en komt het ook voor dat mensen ineens hard achteruit gaan.

Op deze momenten missen er vaak spullen voor de verzorging om goede palliatieve zorg te verlenen. Om de naasten tekunnen ontlasten bestaan hier palliatieve zorgboxen voorzodat er niet op het laatste moment nog van alles geregeld moet worden. Het enige wat je op dat moment wil is rust en de mogelijkheid om afscheid van elkaar te kunnen nemen.

De prijsuitreiking

Bij de prijsuitreiking waren aanwezig voorzitter van de Stichting Roparun Michael Arbman, de directeur van Stichting Roparun Lesley Wolters, Paul Boogaard wethouder gemeente Hoeksche Waard, afgevaardigden van de goededoelen en uiteraard het Doorkomstcomité Roparun Oud-Beijerland, Carry Schep, Joop Simons, Jan Hakvoort, Elviravan der Ven, Wim Jagtenberg en Cobi Crucq. Helaas was Sini Jagtenberg verhinderd.

Michael Arbman gaf een vlammend betoog over het belang van de palliatieve zorg voor kinderen en volwassenen in deallerlaatste fase van hun leven. Het doel is om juist in die periode nog een lach op hun gezicht te kunnen toveren.

Vervolgens vulde Lesley Wolters dat het juist daarom zobelangrijk is dat er zoveel teams zijn die zich inzetten om geld in te zamelen voor al die mooie doelen. Ze doen dit via allerlei acties maar vooral ook door die mega-prestatie te leveren van de Roparun: in het Pinksterweekend non-stop in estafette met elkaar op weg gaan. Daarom zijn de feestelijke doorkomsten zoals in Oud-Beijerland zo belangrijk omdat hierdoor de teams gedragen worden door de moeilijke en zware periodes heen om vol te houden.

Wethouder Paul Boogaard gaf aan dat de doorkomst van de Roparun in Oud-Beijerland het grootste evenement is in de Hoeksche Waard en dat het belangrijk is dat we dit als gemeenschap met elkaar kunnen doen, juist omdat palliatievezorg zo ontzettend belangrijk is. Als voorbeeld noemde hij Hospice Hoeksche Waard dat hij vanaf het allereerste begin heeft zien ontstaan en groeien

Er is bewust gekozen om de cheques te overhandigen op delocatie van het kantoor Schep omdat dit het begin is van een lang lint met festiviteiten door Oud-Beijerland tijdens de doorkomst van de Roparun. Op deze locatie wordt stevig uitgepakt als een eerste welkom met veel activiteiten en muziek, georganiseerd en gesponsord door de Schep Groep.

Het doorkomstcomité brengt veel versieringen aan op de route en inmiddels worden de bewoners langs de route ooksteeds enthousiaster. Steeds vaker zijn er huizen, tuinen of delen van straten versierd.

Ook in het centrum is het altijd een drukte van belang met veel muziek en gezelligheid. Alle teams worden hier persoonlijk welkom geheten door speaker Ruud van der Heijden; hun teamnummer, naam van het team en soms ookwetenswaardigheden of bijzonderheden van de teams schallen door het dorp.

Dit geeft de teams een enorme boost, je ziet zeals het ware opveren. Op sommige locaties zorgt ook de horeca voor veel gezelligheid.

Bij het verlaten van Oud-Beijerland is er een uitzwaaipuntgeorganiseerd door Allemaal Staal.

Roparun 2024

In 2024 start de 33ste Roparun op zaterdag 18 mei in Parijs en op Vliegveld Twente. Op maandag 20 mei, tweedePinksterdag, komen alle teams vanuit Frankrijk voor de 14ekeer door Oud-Beijerland.

Na vijf jaar keert de Roparun terug naar Frankrijk. In het pinksterweekend van 2024 vertrekken de deelnemende teamsvanaf Circuit La Clef des Champs om, in estafettevorm, ruim vijfhonderd kilometer af te leggen en uiteindelijk te finishen op de Coolsingel in Rotterdam. Met deze inspanning halen de deelnemende teams geld op om het leven van mensen met kanker, voor zover mogelijk, te veraangenamen.

Het Doorkomstcomité gaat er alles aan doen om weer een mooie  en stimulerende doorkomst te organiseren in Oud-Beijerland.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren