SHO wint van Zuidland

5 Min Read

Op een drijfnatte zaterdagmiddag werd op de Kikkershoek de spuidorpenderby tussen SHO en Zuidland afgewikkeld. Op 3 december 2016 stond dezelfde wedstrijdaffiche voor het laatst op de kalender. SHO won dat duel met 4-0 met treffers van Giovanni Klaverweide, William Geyahdarjii, Robin Winkels en Josh Gross Santana. Van alle veertien spelers van SHO die in die wedstrijd in het veld kwamen is Winkels de enige die nog deel uitmaakt van de selectie en dit seizoen zelfs aanvoerder is.

Trainer Hans Maus, die in vijf speelronden zijn team nog steeds niet had zien triomferen, had het elftal iets aangepast. De geblesseerde Luc Rozendaal bleef aan de kant waardoor Robin Winkels centraal achterin begon. Verder schoof Jesper Troost op naar het middenveld zodat Jeroen Eikelenboom weer als rechtsachter kon starten.Zuidland promoveerde twee jaar achtereen via de nacompetitie van de derde naar de eerste klasse. Vorig seizoen werd Zuidland tweede achter kampioen NSVV (de volgende tegenstander van SHO op de Kikkershoek). De blauw/witten zijn ook deze jaargang met zeven punten uit vijf wedstrijden prima gestart. En dat werd ook in de wedstrijd doorgetrokken want zeker in eerste kwart hadden de Nissewaarders, met de wind en regen schuin tegen, het (iets) betere van het spel.

Al in de vierde minuut was het alarmfase voor SHO bij een vrije trap voor Zuidland van net buiten de zestienmeter. Doelman Niels Steehouwer pareerde knap de hard ingeschoten bal. Daarna bleven spectaculaire momenten voor beide doelen achterwege.In de 25e minuut verraste Kevin Angel met een schot van een meter of twintig bijna alle aanwezigen, maar Melvin Nagy – de Zuidlandse sluitpost – was attent en tikte de bal met een sierlijke safe over de lat.
Kort daarna raakte Jesse Vermaat na een stevige ingreep geblesseerd maar kon na te zijn opgelapt, aanvankelijk trekkebenend, verder. Goed tien minuten voor de pauze kwam SHO onverwacht op voorsprong. Op een voorgetrokken bal van Joost van Eck volgde een inzet die geblokt werd en de rebound werd door Jesse Vermaat van dichtbij hard en hoog achter Nagy in het doel geschoten: 1-0.
Ook dit keer ging SHO met een minimale voorsprong aan de thee met langs de lijn toch nog wel de  vrees zou het nu wel goed komen?
De tweede helft begon met ongewijzigde elftallen en wat minder regen. SHO pakte de draad goed op en dicteerde nu het spel. Na een minuut of tien was Joost van Eck dichtbij zijn eerste doelpunt in dienst van SHO maar zijn schot uit kansrijke positie werd door Nagy met de voet gekeerd.

Na een uur ging topscorer Tim de Pender lichtgeblesseerd naar de kant en werd vervangen door Dedier Bos. In het laatste deel van de wedstrijd hield SHO het verdedigend bij de spaarzame Zuidlandse aanvallen goed dicht, daarentegen kon van een aantal riante mogelijkheden voorin geen gebruik worden gemaakt. Daarmee werd verzuimd om een positieve slinger te geven aan het doelsaldo. Jesse Vermaat was bijna tweemaal trefzeker maar gaf het leer net niet de juiste richting mee. Hij scoorde nog wel maar de leiding had buitenspel geconstateerd.
Kort voor het einde kwam Stevie Soares in het veld en maakte daarmee zijn competitiedebuut in het eerste van SHO. Omdat het nu eindelijk ook lukte om achterin de nul te houden kon de eerste overwinning over de streep worden getrokken.

SHO heeft nu – na een kwart van de competitie – zes punten, maar één punt gemiddeld per wedstrijd zal hoogstwaarschijnlijk niet voldoende zijn om nacompetitie te ontlopen. Anders gezegd: er zullen meer overwinningen moeten volgen om uit de problemen te komen en te blijven. De onderste twee ploegen degraderen en de drie daar net boven gaan in de herkansing om het vege lijf te redden.

Opstelling SHO:
Niels Steehouwer; Jeroen Eikelenboom, Aron van Schaik, Robin Winkels, Ferdinand Römelingh; Bart van Eck, Joost van Eck, Jesper Troost; Jesse Vermaat, Tim de Pender, Kevin Angel.

Wissels:
61’ Dedier Bos voor Tim de Pender
70’ Yur Snoek voor Jesper Troost
83’ Roel Luth voor Jeroen Eikelenboom
83’ Stevie Soares voor Kevin Angel

Doelpunten:
35′ 1-0 Jesse Vermaat
Scheidsrechter Giovanni Verhoeve (24) uit Barendrecht had geel voor Bart van Eck van SHO en Kai de Hoog en Tim van Dien van Zuidland.