Begrijpelijke taal vanuit het gemeentehuis

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto Casper Streefkerk

De begroting 2024-2027 bevat de beleidsmatige en financiële vertaling van de opgaven zoals opgenomen in het collegeprogramma.De hoge inflatie van de afgelopen jaren en de verwachtingen voor de komende jaren hebben invloed op de uitgaven van de gemeente. Ook andere maatschappelijke en economische ontwikkelingen werken door in de financiën van de gemeente.

Dit zijn de eerste zinnen van het betoog van Vincent Rietvelt van GroenLinks bij de behandeling van de begroting.

Deze zinnen koos hij niet zomaar, het waren de eerste zinnen van een persbericht van de gemeente Hoeksche Waard. Rietvelt: “het idee van dit persbericht zal zijn geweest om onze inwoners te laten weten dat de begroting te lezen is op de website. De vraag is alleen of dit taalgebruik erg uitnodigend werkt”.

Volgens GroenLinks is het antwoord daarop negatief.

Rietvelt: “begrijpelijk taalgebruik van de gemeente kan zorgen voor meer begrip en meer vertrouwen”. Daarom diende de fractie van GroenLinks een motie in om ervoor te zorgen dat de gemeente vanaf nu nog meer aandacht gaat besteden aan het gebruik van het zogenaamde taalniveau B1. Een taalniveau dat door de meeste mensen goed te lezen en te begrijpen is.

De motie is door de meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. Rietvelt: “naast het taalgebruik van de gemeente naar haar inwoners roept de motie ook de gemeenteraad op om tijdens de vergaderingen zoveel mogelijk begrijpelijk te spreken. En daar zullen we elkaar scherp op moeten houden”.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren