Rietgors organiseert Inspiratieavond patrijs

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Stichting Rietgors

Rietgors organiseert op woensdagavond 29 november een Inspiratiebijeenkomst over de patrijs in de Hoeksche Waard. De bijeenkomst wordt gehouden in het Nationaal Landschap Centrum (NLC) in Numansdorp en begint om 19.30 uur. Fien Oost, Coördinator Soortenbescherming bij Brabants Landschap, zal ons deze avond informeren en inspireren wat patrijzen en patrijzenbeheer betreft. De bijeenkomst is voor iedereen met belangstelling voor de patrijs en andere boerenlandvogels in de Hoeksche Waard.

Onopvallende vogel

De patrijs is een schuwe en door zijn kleur ook onopvallende vogel. Het is vaak een toevalstreffer om een patrijs te zien. Het is een icoonsoort, een soort die kenmerkend is voor het boerenland. Ook al zie je een patrijs niet zo gemakkelijk, ze zijn er nog wel, met name in het westen van de Hoeksche Waard. Maar net zoals elders, is het aantal patrijzen in de Hoeksche Waard drastisch afgenomen.

Maatregelen

In de loop van de jaren zijn er verschillende maatregelen genomen om het de patrijs naar de zin te maken. Er zijn struiken geplant langs dijken zoals de Schoutsdijk, boeren hebben in samenwerking met de Coöperatie Collectief Hoeksche Waard  (CCHW) patrijzenranden/-akkertje s en andere akkerranden aangelegd en ook zijn er enkele keverbanken gerealiseerd.

Inspiratieavond

Fien Oost, Coördinator soortenbescherming bij Brabants Landschap, heeft veel ervaring in biotoopverbetering op het boerenland ten behoeve van akkernatuur en in het bijzonder de patrijs, ook in het internationale Partridge project. Wat werkt wel en niet, hoe krijg je gezichten dezelfde kant op en hoe maak je de behaalde resultaten meetbaar? Daarover vertelt zij ons graag meer.

Bijwonen?

De bijeenkomst is voor iedereen met belangstelling voor de patrijs en andere boerenlandvogels in de Hoeksche Waard. We hopen vooral dat Hoeksche Waardse boeren gelegenheid zullen hebben om deze bijeenkomst bij te wonen. Voor het behoud van de patrijs is inzet van veel partijen nodig, maar zeker ook de boeren kunnen een belangrijke bijdrage leveren.

We vinden het heel prettig wanneer we weten hoeveel personen we kunnen verwachten. Als u ons uiterlijk 27 november een berichtje stuurt dan staat er zeker koffie of thee voor u klaar. Dat kan per email mailto:[email protected] of via WhatsApp 06 23 28 68 42.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren