De Hoeksche School, bureau Jeugd en Media, Welzijn Hoeksche Waard en Café Gezien Hoeksche Waard slaan de handen ineen en organiseren op 12 december een informatieavond voor ouders, leerkrachten en jeugdprofessionals. Freek Zwanenberg neemt hen met zijn lezing mee in de wereld van de jeugd en Social Media. Een actueel thema waar zorgen over zijn en waar veel over te vertellen valt. Als gastspreker zal influencer Quinn Bezemer, de helft van de bekende tik-tok tweeling Quinn en Aaron, zijn ervaringen delen. Als geen ander kan hij de behoeften van jongeren verwoorden.
John Staps IKC directeur bij de Hoeksche School: “Steeds jonger hebben kinderen de beschikking over een mobiele telefoon met apps die uitnodigen tot het consumeren of produceren van beeld en geluid. Ze bekijken ongefilterde media die vaak niet geschikt zijn voor hun leeftijd en daarnaast maken ze zelf ook foto’s en video’s die zij delen en zo openbaar maken. Ze maken dus al heel jong keuzes waar ze de gevolgen niet van kunnen overzien. En dit doen zij op plekken waar vaak geen toezicht van volwassenen is. Ook het communiceren met leeftijdsgenootjes verloopt niet altijd vlekkeloos. Online pesten en ruzie maken heeft natuurlijk ook invloed op de sfeer in de klas. Ouders en leerkrachten ervaren hier een groeiend probleem.”
Diana Kievit, Coördinator van Café GEZIeN HWvult aan: ‘Opvoeders vinden het lastig om op een adequate manier hun kinderen hierbij te begeleiden. Ze weten vaak niet dat er leeftijdsgrenzen aan apps verbonden zijn. En omdat er niet genoeg meegekeken wordt naar het mediagedrag van hun kind, kan er soms ongemerkt schade ontstaan. Kinderen zijn niet snel geneigd om deze problemen met hun ouders te delen. Ze schamen zich en zijn bang voor de consequenties. Ouders lopen tegen een privacy dilemma aan en geven hun kind daarom meer ruimte dan goed voor hen is. Wij hopen door deze voorlichting ouders en professionals handvatten te geven waarmee zij nog beter hun rol als poortwachter kunnen vervullen. “
Tijdens deze avond zal er aandacht zijn voor onderwerpen als sexting, grooming, pesten, influencers, AI, Instagram, Youtube, Snapchat, Tiktok, BeReal, Gossip Girl, enz. Hoe begeleid je kinderen online? Wat is je rol als ouder of professional? Weet je welke apps het meest verslavend zijn en waarom? Kijk jij mee met je kinderen? Hoe blijf je betrokken? Waar moet je op letten? Wat als echt niet meer van nep te onderscheiden valt? Wat als het niet goed gaat online? We gaan erover in gesprek!
De presentatie vindt plaats in de aula van het Hoeksch Lyceum, Hoefsmid 1, 3262 CC Oud-Beijerland. De deuren gaan open om 19:00 uur, om 19:45 uur start de lezing en om 22:00 uur ronden we af.
Interesse? Bestel hier je gratis kaartjes!
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.